Ivana Miljak Karanfilov laureatkinja književne nagrade Đura Đukanov

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 19:57

Ivana Miljak Karanfilov laureatkinja književne nagrade "Đura Đukanov"

Mlada spisateljica iz Novog Sada Ivana Miljak Karanfilov ovogodišnja je laureatkinja književne nagrade „Đura Đukanov“, koju je po 17. put dodelila Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u Kikindi. Autorka je nagrađena za proznu zbirku, koja govori o problemima neprilagođenosti i nepripadnosti.

Centralna figura zbirke priča „Danas kad sam došla kući“ Ivane Miljak Karanfilov, koja je ovogodišnja dobitnica nagrade „Đura Đukanov“, jeste žena. Ipak, kako autorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ističe, ona nije ni supruga, ni majka, niti ima taksativno definisanu rodnu ulogu.

„Nego je junakinja, koja se bori sa problemima koji tište sve ljude na ovom svetu, nevezano za rod, a to su neprilagođenost i nepripadnost“, kaže Ivana Miljak Karanfilov, dobitrnica nagrade „Đura Đukanov“.

Autorka junakinju sprovodi kroz svakodnevne životne situacije i prikazuje njenu borbu. Za mladu spisateljicu, nagrada „Đura Đukanov“ prvo je veliko literarno priznanje.

„Mnogo mi znači, naročito zbog toga što pisanje shvatam kao zaseban entitet, gde onostrano, kroz nas, te priče dolaze do čitalaca. Tek kada se razumeju od strane čitalaca, doživljavaju svoju punu egzistenciju“, dodaje Ivana Miljak Karanfilov.

Kikindska Narodna biblioteka „Jovan Popović“ dodelila je 17. put književnu nagradu „Đura Đukanov“. Svake godine pristigne oko 30 radova mladih autora, koji prolaze kroz selekciju stručnog žirija.

„Nije dovoljno samo da neko napiše priču, niti da voli da čita i piše priče. Mislim da to dugujemo Đuri, koji bi zbog bilo čega manjeg, bio ljut na nas. Pazimo kakve se priče objavljuju i biramo kvalitet“, ističe urednica kulturnog programa kikindske Biblioteke Dunja Brkin Trifunović.

Književna nagrada „Đura Đukanov“ za najbolju zbirku priča mladih autora ustanovljena je u znak sećanja na prerano preminulog srpskog pripovedača i dramskog pisca, koji je rođen u Mokrinu i predstavlja jednog od vodećih autora banatske proze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.