Izvor: B92, 19.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Italija u Beogradu", II deo

Beograd -- Dolazak oko 500 biznismena u Beograd 2004. bio je jedan od najvećih poslovnih događaja u istoriji Italije.

Kako kažu u Ambasadi Italije, novi skup treba da bude održan od 9. do 11. oktobra ove godine i da bude još veći. U prva tri meseca ove godine najviše robe iz srpskih preduzeća otišlo je upravo u Italiju.

Tokom susreta u Beogradu, u oktobru prošle godine, privrednici iz Italije i Srbije obavili su preko 1.000 razgovora, a 70 odsto italijanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biznismena izjavilo je da je posle beogradskih susreta ostalo u kontaktu sa srpskim partnerima, a obim privredne razmene u prošloj godini bio je oko 1,5 milijardi dolara.

"Prošle godine imali smo zanimljiv skup, ali je on možda bio malo opštiji. Imali smo seminare o infrastrukturi, investicijama, privatizaciji, poljoprivredi. Ove godine bismo žečeči da organizujemo događaj koji će biti koncentrisan na neke specifične oblasti", kaže Antonio Zanardi Landi, ambasador Italije u SCG.

"Spremni smo da organizujemo 10 ili čak 20 seminara o specifičnim temama. Pokušaćemo da istaknemo sektore u kojima je italijanska privreda jača i najinovativnija da bi kontakt sa srpskim privrednicima bio što produktivniji. Isto tako, na osnovu informacija koje ćemo dobiti od srpskih preduzeća, procenićemo potrebe srpske privrede. Nadam se da ćemo tako imati događaj koji će odgovarati i potrebama srpske ekonomije. Predstavićemo i načine kreditiranja i finansiranja koji bi pospešili kontakt i pomogli srpskim privrednicima da kupuju italijanske proizvode", kaže Landi.

U ambasadi Italije kažu da je dolazak italijanske banke "Inteze" u Srbiju otvorio nove mogućnosti za tamošnje privrednike i olakšao njihov dolazak na tržište Srbije. Enriko Barbieri, direktor Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu, kaže da su glavne stavke izvoza u Srbiju, 2004. vrednog 1,06

milijardi dolara, mašine i oprema, i da je to veoma važno jer pokazuje da se srpska industrija razvija i povećava proizvodne kapacitete. "To dalje znači i da naše dve zemlje zajednički rade u obostranom interesu, da postoji razmena znanja, transfer tehnologije, koja će srpskoj industriji omogućiti da se razvija i povećava obim izvoza. Druge oblasti izvoza su tekstil i obuća. Važno je napomenuti da italija izvozi sirovine za srpsku industriju, a da Srbija nešto gotovih proizvoda vraća kroz izvoz

u Italiju", kaže on.

Ambasada Italije poziva privrednike iz SCG da predložima doprinesu boljoj organizaciji ovogodišnje manifestacije "Italija u Beogradu". Informacije o tom događaju i formular za učešće mogu se

dobiti u Ambasadi Italije i na njenom Internet-sajtu, www.italy.org.yu ili www.italiaabelgrado.com.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.