Izvor: B92, 04.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija otpisala Srbiji deo duga

Beograd -- Vlada Italije otpisala je danas Srbiji deo duga u okviru Pariskog kluba poverilaca u iznosu od 96 miliona evra.

Nakon potpisivanja sporazuma o otpisu duga, srpski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić kazao je da će preostalih 79 miliona evra duga Italiji Srbija otplaćivati od 2008. do 2041. godine. Dug Srbije Italiji iznosi pet odsto ukupnog duga Pariskom klubu poverilaca.

"Italija je otpisom 54 odsto ukupnog duga i galantnim pristupom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u reprogramiranju ostatka pokazala koliko je dobar prijatelj Srbije", ocenio je Parivodić.

Ambasador Italije u Srbiji Alesandro Merola istakao je značaj otvaranja "Palate Italija" u Beogradu u kojoj su predstavništva više italijanskih instituta, što pokazuje koliki interes Italija pridaje Srbiji.

Italija je poslednja zemlja sa kojom se Srbija dogovorila o otpisu duga, čime je ispunjen Sporazum iz decembra 2001. godine između tadašnje SR Jugoslavije i Pariskog kluba poverilaca o otpisu 66 odsto duga poveriocima u iznosu od skoro 4,6 milijardi dolara.

Na osnovu tog dokumenta vođeni su bilateralni pregovori sa državama članicama Pariskog kluba pojedinačno, što je rezultiralo potpisivanjem sporazuma sa 16 zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.