Italija hoće da poveća javni dug za 20 milijardi evra

Izvor: N1 televizija, 20.Dec.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija hoće da poveća javni dug za 20 milijardi evra

Italijanska vlada zatražila je zeleno svetlo parlamenta za povećanje javnog duga za 20 milijardi evra, kako bi, ako se ukaže potreba, tim novcem pomogla domaćem bankarskom sektoru. Problematični krediti u italijanskim bankama dostigli su 360 milijardi evra.

Državni paket pomoći bankama mogao bi biti isplaćen već ove nedelje, ukoliko oslabljena italijanska banka Monte dei Paski ne uspe da do kraja godine prikupi pet milijardi evra kapitala i da proda loše kredite.

>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />Predstavnici italijanske vlade naglašavaju da je reč o paketu iz predostrožnosti koji ne mora da bude iskorišćen.

Stručnjaci ipak, upozoravaju da povećavanje javnog duga, koji je već dostigao 2.200 milijardi evra i drugi je najveći u Evropi, posle grčkog, stavlja treću evropsku ekonomiju na ozbiljan test.

"Novac koji tražimo imaće veliki uticaj na dug, ali to bi trebalo posmatrati kao kratkoročnu meru, koja neće uticati na strukturalno prilagođavanje. Ukoliko ova sredstva budemo morali da koristimo, eventualna otplata biće precisno definsiana odgovarajućim dokumentima", kaže Pjer Karlo Padoan, ministar finansija Italije.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.