Istraživanje pokazalo: Šta sada muči naše kompanije?

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 13:36

Istraživanje pokazalo: Šta sada muči naše kompanije?

Infostud je tokom februara 2023. godine sproveo istraživanje koje je obuhvatilo različite industrije.

Fokus istraživanja bio je na ključnim izazovima privlačenja kandidata i zadržavanja zaposlenih.

Prema rezultatima istraživanja, najveći izazovi za kompanije van IT industrije u prethodne 2 godine bili su privlačenje kandidata i zadržavanje zaposlenih. Čak 50% ispitanika navelo je ove izazove kao najvažnije. Međutim, na vrhu liste su takođe visoka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fluktuacija zaposlenih i motivacija, koju je navelo 27% ispitanika.

Kada je reč o specifičnim industrijama, rezultati istraživanja pokazuju da su najveći izazovi u proizvodnji bili privlačenje kadrova, što je istaklo 73% ispitanika. U auto industriji uočavamo da su najpristuniji bili organizacioni izazovi, što je čak 33% ispitanika je naglasilo ovo kao najveći problem, što je iznad proseka. Međutim, fluktuacija zaposlenih u ovoj industriji je ispod proseka, koju ocenjuje samo 13% ispitanika.

Kada su u pitanju FMCG industrije, privlačenje kandidata predstavlja veliki izazov, jer 65% ispitanika ga je označilo kao najvažniji, što je iznad proseka. U bankarstvu uočavamo da je zadržavanje zaposlenih bio ključni poduhvat. Čak 76% ispitanika iz ove industrije ga je označilo kao glavni napor. Takođe, fluktuacija zaposlenih i problem zadržavanja kandidata takođe se nalazi na vrhu, jer ga 48% ispitanika navodi kao problem.

Sa istim izazovima se suočava i IT industrija kad je u pitanju privlačenje kandidata. Istraživanje je pokazalo i da male IT kompanije teže prate trendove i uvode benefite, srednje kompanije se najviše bore sa tim kako da privuku kandidate, a velike kako da zadrže zaposlene.

Kada je reč o retenciji (zadržavanju zaposlenih), postoje razni benefiti za kompanije kao što su manji troškovi zapošljavanja, povećana produktivnost, kvalitetnije radno okruženje, lakše zadržavanje znanja i veština, kao i bolja ukupna reputacija kompanije.

Samo 32% ispitanika navodi da je stopa retencije preko 90% u njihovoj kompaniji, dok čak 27% njih ne zna kolika je stopa retencije unutar kompanije. Ovakav podatak je najčešći u firmama sa preko 300 zaposlenih, gde njih čak 32% ne zna kolika im je stopa zadržavanja zaposlenih.

Zanimljivo je da 34% ispitanika iz oblasti prodaje nije znalo kolika im je stopa retencije, a još zanimljivije je da od tih 12 osoba koje su to naveli, čak 10 je iz sektora HR-a ili TOP menadžmenta! Ipak, najveći procenat onih koji ne znaju kolika im je stopa retencije zabeležen je u oblastima bankarstva i osiguranja (43% ispitanika).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.