Izvor: B92, 07.Jul.2010, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga "Zastave elektro" još traje

Kragujevac -- Protiv nekadašnjeg vlasnika "Zastave elektro" podnete krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja, a tužilaštvo već dve godine istražuje slučaj.

Od početka privatizacije u Srbiji je prodato 1.720 preduzeća, a raskinuto je 564 ugovora.

Više od 100 hiljada ljudi ostalo je bez posla, a mali je broj onih koji su odgovarali za milionske gubitke nanete državi. Jedan od primera takve privatizacije je prodaja fabrike "Zastava elektro" iz Rače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konzorcijumu trojice biznismena.

Posle tri godine, privatizacija je raskinuta, a država je izgubila više od million evra.

Pomenuti konzorcijum je firmu kupio 2006. za 300.000 evra. Kada su je pre godinu dana vratili u vlasništvo države dug je, kako je za B92 rečeno u Ministarstvu ekonomije, iznosio između 4 i 4,5 miliona evra.

Država početkom ove godine ponovo prodaje "Zastavu elektro” fabrici "Jura” iz Koreje i to za 3 miliona evra. Sav novac od ponovne prodaje otišle su bankama za kredite i radnicima za plate i doprinose.

Kako je rečeno u Ministarstvu ekonomije, ostali su dugovi od najmanje milion evra prema lokalnoj samoupravi i drugim poveriocima.

Nadležna policijska uprava je protiv jednog od vlasnika "Zastave elektro" podnela krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službenih isprava.

Tužilaštvo već dve godine vrši istragu.

Pošto su radnici "Zastave elektro" prošle godine štrajkovali glađu i blokirali magistralnu prugu, vlasnici - konzorucjum Ranka Dejanovića, Dragana Mostića i Nebojše Bankovića - potpisuju sporazum sa Ministarstvom ekonomije.

Sporazumom je predviđeno da preduzeće vraćaju državi bez nadoknade.

U Agenciji za privatizaciju, Ministarstvu ekonomije i MUP-u nisu mogli da odgovore na pitanje kako je moguće da država u ime svih nas plaća štetu koju su preduzeću naneli njeni bivši vlasnici i da za to niko ne odgovara.

"Na koji način je Agencija za privatizaciju prihvatila to njihovo obavezno ulaganje kad nigde ne postoji potpis tog čoveka? To je samo jedan čist papir na kome stoji ugovor se zaključuje između toga i toga, dole je kupac i tako”, pita predsednik sindikata "Zastave elektro” Slobodan Gajić.

Ugovor sa preduzećem "Dama M"

Prema dokumentaciji u koju je B92 imao uvid, UO "Zastave elektro” čiji je predsednik Dragan Mostić, jedan od trojice tadašnjih vlasnika "Zastave elektro”, doneo je odluku da se za nabavku opreme uvede posrednik.

Angažovana je firma "Dama M” iz Šapca, čiji je vlasnik Mostićeva majka, a on direktor. U kupoprodajanom ugovoru stoji da je opremu naručio Ranko Dejanović, inače muž predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović i suvlasnik "Zastave elektro”.

Dragan Mostić, odnosno "Dama M”, kupuje mašine od trećeg lica - Vladimira Markovića iz Novog Pazara. Na ugovoru nema pečata, niti je overen kod suda.

Kada smo pozvali fiksni broj na adresi Duborvačka 12 u Novom Pazaru, koju je Vladimir Marković naveo kao svoju u pomenutom ugovoru, rečeno nam je da za to ime nikada nisu čuli.

Radnici su sve ove dokaze dostavili i MUP-u, a od ministra policije Ivice Dačića dobili su obećanje da će sprovesti istragu tek kada su blokirali magistralnu prugu i započeli štrajk glađu.

"Tada je u jednom momentu on reka – 'nemojte ništa da mi pričate, sve znam, ali nemojte mnogo Slavicu da mi dirate, jer vi znate da je ona moj potpredsednik stranke i ja sve ovo zbog nje radim, a ja ću lično da izvršim pritisak na tog Ranka Dejanovića da vrati fabriku radnicima’. To su njegove reči i to mogu da potvrde svi koji su bili samnom na tom sastanku kod ministra”, kaže Slobodan Gajić.

Ministar policije Ivica Dačić nije želeo da komentariše optužbe radnika, a na pitanje šta je sa istragom za zloupotrebu ovlašćenja i uništavanje firme iz MUP-a su nam poslali saopštenje.

"U martu 2008. Okružnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu podneta je krivična prijava protiv Dragana Mostića iz Šapca zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave. Podneta je prijava i protiv Predraga Stevanovića iz Rače, direktora "Zastave elektro” zbog sumnje da je izvršio krivično delo neosnovano dobijanje kredita", piše u saopštenju.

Kako nam je rečeno u MUP-u, nadležno tužilaštvo naložilo je policijskoj upravi u Kragujevcu da izvrši dalje provere navoda krivične prijave, međutim to traje već dve godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ugovor o prodaji šećerane Jedinstvo pod lupom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2010, 15:38

BEOGRAD -..Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije zatražio je danas da se preispita postupanje Agencije za privatizaciju u kontroli ugovora o prodaji šećerane "Jedinstvo" iz Kovačice...U dopisu Vladi Srbije Savet je naveo da Agencija nije ispunjavala svoju zakonsku obavezu o kontroli privatizacije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.