Istorijski pad dolara

Izvor: Politika, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski pad dolara



Cena nafte na svetskim berzama sve je bliže do juče nezamislivoj sumi od 100 američkih dolara za barel, zbog uporednog dejstva palete potpuno raznorodnih faktora: od izjave visokog kineskog zvaničnika da će Peking "učiniti nešto" da se rastereti ogromnih dolarskih deviznih rezervi, preko "najcrnjeg dosadašnjeg" izveštaja Međunarodne agencije za energiju o izgledima buduće svetske potrošnje crnog zlata, do dramatične evakuacije radnika sa platformi u Severnom moru gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se valjaju talasi visine do 15 metara.
Izjava visokog kineskog zvaničnika Čeng Siveija da će Peking preduzeti određene mere radi povećanja likvidnosti i smanjenja fantastičnih deviznih rezervi u vrednosti od 1,4 milijarde

(sve slabijih) američkih dolara, nagnala je berzanske spekulante širom sveta da rasprodaju dolare. Rasprodaja dolara uspela je da spusti vrednost američke valute u odnosu na evro na najniži nivo u istoriji ( jedan evro prodavao se juče za čak 1,4704 dolara). Strmoglav dolara pred izveštaj američkog statističkog ureda o stanju zaliha nafte na tržištu najvećeg svetskog potrošača, odmah je izazvao novi uzlet cene crnog zlata. Barel lake američke nafte sa decembarskim datumom isporuke dostigao je juče na berzi Njujorku vrednost od 98,62 dolara. Severnoatlantska nafta je na berzi u Londonu takođe dostigla istorijsku cenu od 95,19 dolara za barel.

"Berze nafte su potpuno podivljale. Pitanje je trenutka kada će barel premašiti cenu od 100 dolara, koliko će ostati na tom nivou i da li uskoro nailazi vreme snižavanja ili nove eksplozije vrednosti", dilemu svetskih berzi preneo je juče Rojters.

Prognoza Međunarodne agencije za energiju iz Pariza, da će svetska tražnja za naftom samo nastaviti da raste i to fantastičnim tempom pre svega u Kini i Indiji, dodatno je podgrejala zebnje na berzama, da će nafta još dugo ostati skupa iako ne postoje realni tržišni razlozi za takav sadašnji trend.

Neizvesnost na tržištu nafte, pojačala je juče apetite investitora za retkim, plemenitim metalima. Unca zlata je dostigla najvišu cenu u poslednjih četvrt veka: cena merne jedinice žutog metala u Londonu iznosila je 823 dolara. Istorijski rekord juče su oborili platina (1481 za uncu ) i srebro, koje je juče bilo najskuplje u poslednjih 27 godina. Unca srebra koštala je na berzi u Londonu čak 15,88 dolara.

"Ukoliko zvanični izveštaj američkog statističkog ureda potvrdi zebnje berzi da su zalihe nafte na tržištu SAD rekordno pale, sva je prilika da će cena crnog zlata otići u nebesa", prognozira agencija Blumberg.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.