Iste kamate na dinarske kredite?

Izvor: B92, 07.Apr.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iste kamate na dinarske kredite?

Beograd -- Poslovne banke za sada ne očekuju da će zbog novih mera NBS, kamatne stope na zaduživanje u dinarima biti smanjene.

Da li će nove mere NBS povećati atraktivnost zaduživanja u domaćoj valuti?

Iako je Narodna banka Srbije nedavno ukinula obavezan depozit od 20 odsto na dinarske zajmove, bankari su još uvek uzdržani u oceni da li će to povećati zaduživanje u domaćoj valuti, ali ističu da za sada neće biti smanjenja kamatnih stopa na te kredite. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema rečima bankara, tražnja za gotovinskim kreditima je opala od avgusta prošle godine, od kada je rok otplate skraćen na 24 meseca, a građani se sve više zadužuju po kreditnim karticama.

„Zbog podignute referentne kamatne stope, ali i najnovijeg izdvajanja obavezne rezerve od 10 odsto za devizne depozite u dinarima, kamatne stope na dinarske kredite i dalje ostaju na relativno visokom nivou i neće se dalje snižavati što je bio trend prošle godine", kaže članica izvršnog odbora Erste banke Jasne Terzić, ističući da ta banka propagira dinarske kredite.

U Prokredit banci kažu, da bez obzira na nove mere, neće potencirati zaduživanje građana u dinarima, jer svakom klijentu preporučuju model kreditiranja koji njima najviše odgovara.

Kako navode, u toj banci klijentima ne preporučuju jedan model kreditiranje kao univerzalno rešenje, i svaki zahtev razmatraju kao poseban slučaj.

Raško Tomašević, direktor marketinga u Unikredit banci, smatra da nove mere dodatno stvaraju pritisak da se kamata na kredite u dinarima poveća, a na kredite u stranim valutama smanjuje. Ipak, ni u toj banci za sada ne planiraju povećanje kamata na dinarska zaduživanja.

„Nova mera NBS će svakako uticati da se klijenti banaka više opredeljuju za čiste dinarske kredite, dok će se tražnja za kreditima koji su indeksirani u evrima ili švajcarskim francima u određenoj meri smanjiti. Građani koji raspolažu određenom sumom novca za depozit sada će moći da uzmu manji iznos kredita indeksiranog u stranim valutama nego što je to do sada bio slučaj", smatra Tomašević.

Prema istraživanjima Udruženja banaka, građani se sve više okreću zaduživanju na kreditnim karticama. Ako se one racionalno koriste ukupno plaćena kamata može biti manja nego kod keš kredita.

Naime, praksa je potvrdila da se građani, kada uzimaju kredit, uglavnom zadužuju do najvećeg iznosa koji mogu da plate, dok se kod kartica zadužuju samo do 40 odsto. To znači da se sa kreditima plaća kamata i na novac koji možda nije trenutno potreban, dok se na karticama plaća samo realna kamata za potrebna sredstva.

Kada je u pitanju štednja u dinarima, bankari takođe nisu optimisti da će kamate biti povećane, jer centralna banka često menja referentnu kamatnu stopu, a ona utiče i na zarade banaka kod štednih uloga. Ako bi se kamata sada povećala, a Narodna banka Srbije u nekom periodu smanjila referentnu kamatnu stopu, banke bi bile na gubitku.

Građani Srbije će od sredine aprila umesto 20 izdvajati 30 odsto depozita pri uzimanju deviznih kredita, dok se obavezan depozit od 20 odsto na dinarske kredite ukida.

Prema rečima guvernera Radovana Jelašića, te mere su donete da bi se povećao udeo dinarskih kredita, ali i da bi se povećala atraktivnost zaduživanja građana u domaćoj valuti. On je kazao da će krediti u dinarima, iako imaju veću kamatnu stopu, sa novim merama koštati približno isto kao i krediti u stranim valutama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dinarski krediti i dalje preskupi

Izvor: Blic, 08.Apr.2008, 09:37

Od 14. aprila građani će teže moći da se zadužuju u bankama. Odlukom Narodne banke Srbije povećava se depozit ili učešće sa 20 na 30 odsto kod kredita koji se vezuju za neku stranu valutu, ali se istovremeno ukida obaveza polaganja depozita ili učešća kod dinarskih zajmova. Bankari kažu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.