Ista roba - 100 cena

Izvor: B92, 20.Jan.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ista roba - 100 cena

Beograd -- Analiza cena namirnica u vodećim trgovinskim lancima pokazuje da se osetno razlukuju od radnje do radnje.

Čak i letimičan pogled na našu listu uporednih cena pokazuje velike oscilacije, ne samo kod akcijskih, već i redovnih cenovnika. Pre kupovine potrošači treba da obilaze radnje, jer razlike u ceni istih proizvoda, iste gramature idu i do 40 odsto, pišu Večernje novosti.

Razlika je trenutno najizraženija kod "Karneksove" svinjske pečenice i praške >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šunke iz "Juhora" i dostiže do 300 dinara po kilogramu. Nešto je manja razlika kod salame "poli". Ti proizvodi su inače na "akciji", a kada je redovna cena u pitanju, tada cenovne oscilacije iznose između 50 i 100 dinara po kilogramu. Inače, kilogram te pečenice košta od 800 do 1.100, šunke 790 do 1.149, a salame od 499 do 769 dinara.

Slična situacija je i sa puterom. Pakovanje od 250 grama maslaca "megle", na primer, ima raspon od 250, pa do 362 dinara. Kajmak "prezident" od četvrt kilograma trenutno je na popustu od 20 do 25 odsto u većina trgovina i cena je u većini trgovina ujednačena na oko 220 dinara, mada taj namaz trenutno ima raspon od 209 do 259 dinara.

Mleko "moja kravica" od 1,5 litara može da se kupi za 127, ali i za 139 dinara, zavisno od trgovinske kuće. Najpovljnije ga nude DIS i "Tempo".

"Pokušavamo da zadržimo cene na postojećem nivou, pa i da ih smanjimo, jer svesni smo koliki je pritisak na novčanike potrošača", tvrde u trgovinskim kućama. - Najbolji pokazatelj stanja na srpskom tržištu su svakodnevne akcije i popusti do 20 odsto u trgovinskim lancima. Opala je tražnja, manje se kupuju skuplje namirnice, potrošači su zbog hronične besparice prinuđeni da biraju jeftinije artikle.

Cene se sada razlikuju ne samo od prodajnog formata, već i od dnevnih, nedeljnih i mesečnih akcija.

"Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti", kažu u Pokretu za zaštitu potrošača. - U zavisnosti od kraja grada u kom žive, kupci za iste namirnice odvajaju različite sume novca. A tako visoki rasponi cena istih namirnica pokazuju da trgovci "opipavaju puls" potrošača i njihove platežne mogućnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.