Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ista cena struje u novembru

Struja neće poskupeti u novembru, jer Elektroprivreda Srbije neće predložiti više cene Agenciji za energetiku. To znači da će domaćinstva i ovog meseca plaćati 3,85 dinara po kilovat-satu, što je posle Makedonije najniža cena električne energije u Evropi.

To, međutim, ne znači da je opasnost od udara na kućni budžet prošla, jer Upravni odbor EPS-a, kako "Politika" nezvanično saznaje, ipak planira da u decembru ponovo pošalje predlog novih cena. Koliko će biti "težak" >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njihov zahtev, za sada se ne zna, kao i eventualna odluka Agencije za energetiku i Odbora za finansije i privredu Vlade Srbije.

U Ministarstvu rudarstva i energetike su već nekoliko puta isticali da električna energija treba da poskupi, jer kilovat struje u Srbiji košta oko 4,8 evrocenti. Energetski stručnjaci naglašavaju da je 5,5 evrocenti za kilovat-sat najpribližnija cena idealnoj za EPS i da bi tek tada domaća elektroenergetska kompanija pokrila troškove i mogla da finansirala izgradnju elektrana. Koliko je električna struja u Srbiji jeftina pokazuju podaci da je, na primer, cena kilovat-sata električne energije u Bugarskoj 5,5 evrocenti, Hrvatskoj 7,7, Bosni i Hercegovini 6,1 i Mađarskoj 10,6 evrocenti.

Mogućnost poskupljenja struje umnogome će zavisiti i od procene makroekonomskih stručnjaka o tome koliko bi eventualna korekcija cenovnika kilovata poremetila nivo inflacije. Krajem avgusta već je bilo "viđeno" prosečno poskupljenje od 4,6 odsto, od čega bi račun domaćinstva bio uvećan za 1,9 procenata. Međutim, tada je većina ministara na sastanku vladinog Odbora za finansije i privredu, plašeći se inflatorne spirale, odbila predlog EPS-a o novim cenama.

Dobro je poznato da na poslovanje EPS-a najviše utiče politika cena, ali i uredna naplata dospelih računa. Prethodno poskupljenje struje, 15. maja ove godine, od 15 odsto omogućilo je EPS-u da pokrije tekuće troškove i plati obaveze. Ali taj postotak ni približno nije dovoljan za ulaganje u održavanje dostignutog nivoa proizvodnje, a da se ne govori o finansiranju objekata za proizvodnju novih kilovata, zbog rastuće potrošnje električne energije. Da nevolja bude veća, od početka ove godine procenat naplate struje smanjen je za šest odsto. A to znači - manji priliv novca u kasu EPS-a.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.