Isplatićemo zaostale zarade

Izvor: Blic, 12.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplatićemo zaostale zarade

Plate zaposlenih nisu smanjenje, samo su isplaćene u umanjenom iznosu, a ostatak će biti isplaćen čim se za to steknu finansijski uslovi, kaže za „Blic" Plamen Popov, direktor „Lukoil - Beopetrola", reagujući na optužbe pojedinih sindikalnih lidera koji tvrde da su zarade umanjene protivno kupoprodajnom ugovoru iz 2003. godine.

Miomir Glintić, predstavnik Samostalnog sindikata prodavaca „Lukoil - Beopetrola", kaže za „Blic" da su majske plate zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na benzinskim pumpama smanjene za 20 odsto, a plate radnika administracije za 25 odsto. To je, tvrdi Glintić, protivno ugovoru iz 2003, prema kojem je predviđeno da se plate ne smeju smanjivati u periodu od pet godina i da dva puta godišnje treba da se usklađuju sa rastom cena na malo.

- Menadžmentu smo uputili pismo i naveli da ćemo, ukoliko nam sa sledećom isplatom zarada ne bude vraćeno ono što nam je zakinuto sa majskom platom, 20. jula od 14 do 15 časova stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja, a odmah sledi generalni štrajk i potpuna obustava točenja goriva na pumpama - kaže Glintić.

Potvrđujući procente koje navodi predstavnik Sindikata prodavaca, direktor Popov, međutim, tvrdi da nije reč o trajnom smanjenju plate.

- Glintićev sindikat nije reprezentativan i on nije upoznat sa situacijom. Mi uveliko pregovaramo sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i pripremamo se da, u skladu sa zakonom, potpišemo novi kolektivni ugovor u kojem će zarade zavisiti od rezultata rada. Već duže vreme imamo situaciju da prodaja ide dobro, ali zbog velikih troškova konačni finansijski rezultat pokazuje gubitak. Krenuli smo u racionalizaciju, otkazali smo sve servise koji nisu neophodni i već smo uštedeli milion dolara. Ali, fond zarada i dalje sa dve trećine opterećuje ukupne troškove. Zato smo se i odlučili na privremeno umanjenje, a verujem da će se stabilizacija okončati za godinu dana i da ćemo do tada sav dug nadoknaditi - objašnjava Popov.

Lako je administraciji

- Lako je administraciji. Prevodilac ima platu preko 100.000 dinara i kad mu smanje za 25 odsto, još uvek mu ostaje dosta. Nama na pumpama je, nakon smanjenja, prosek sa 32.000 pao na 26.000 dinara - kaže Miomir Glintić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.