Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplata dugova pre roka

Beograd -- Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio prevremeno vraćanje duga Svetskoj banci i poljoprivrednicima-penzionerima.

Dinkić je izjavio da će u novembru pre vremena biti otplaćeni dug Srbije prema Svetskoj banci, 411 miliona dolara. Mada je bilo planirano da se dug Svetskoj banci otplaćuje od 2007. do 2009, zbog neplaniranog viška u državnoj kasi ti krediti biće vraćeni odmah.

"U novembru će takođe pre vremena biti isplaćene zaostale penzije zemljoradnicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u iznosu od 4,5 milijardi dinara. Oni će u proseku dobiti po 20.000 dinara, a bilo je planirano da se dug zemljoradnicima u iznosu od 20,5 penzija, isplaćuje od 2007. do 2010. godine", najavio je Dinkić.

Ministar finansija Mlađan Dinkić ocenjuje da do kraja godine može da poskupi samo gas, dok su ostale cene stabilne, pa bi i ukupna inflacija, kako kaže, mogla da bude svega šest odsto.

Sa današnjim pojeftinjenjem, gorivo u Srbiji u poslednjih mesec i po dana pojeftinilo je tri puta i to ukupno osam i po dinara po litru. U međuvremenu je ojačao dinar, ali cene u prodavnicama ostale su iste. "Objašnjenje je lako, ne postoji konkurencija u nekim segmentima trgovine", smatra Dinkić.

Na pitanje novinara zbog čega je Vlada dozvolila da jedan čovek ima monopol, Dinkić je odgovorio da su se mnoge stvari formirale pre formiranja ove vlade.

Iz Ministarstva trgovine još početkom godine upozoravali su da prodavci obračunavaju visoke marže. Prema rečima zamenika ministra trgovine Srđana Srećkovića, pad cena se može očekivati tek kad u Srbiju dođu strani trgovinski lanci. Prema njegovoj proceni, proizvodi koji se uvoze sada kad je dinar jak, mogli bi do kraja godine da pojeftine za tri do četiri odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.