Izvor: B92, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplata duga MMF-u do aprila

Čačak, Beograd -- Guverner NBS-a Radovan Jelašić veruje da će do početka aprila 2007. godine biti vraćen kompletan dug MMF-u.

Do sada je Narodna banka Srbije vratila MMF-u 500 miliona dolara, a do kraja decembra će biti vraćena treća četvrtina duga u iznosu od 250 miliona dolara, rekao je Jelašić na konferenciji za novinare u Čačku. Jelašić je naveo da devizne rezerve NBS iznose 12,4 milijardi dolara i da su one udvostručene od kraja decembra prošle godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Guverner NBS je rekao da je inflacija za prvih 11 meseci u ovoj godini iznosila 6,5 odsto i da se očekuje da će do kraja ove godine iznositi sedam odsto.

Jelašić je istakao da NBS ne utiče na kurs evra i da on zavisi od ponude i tražnje, dodajući da centralna banka u poslednja četiri meseca nije prodala nijednu devizu, ali da je bila prinuđena da kupuje devize kako ne bi došlo do još većeg jačanja dinara.

"NBS je u utorak bila prinuđena da kupi 35 miliona evra da bi se zaustavila apresijacija dinara", kazao je on.

Prosečna neto plata 23.148 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji u novembru bila je 23.148 dinara, što je nominalno 3,62 odsto više, a realno 2,59 odsto više nego u prethodnom mesecu, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prosečna neto plata isplaćena u Srbiji od janura do novembra ove godine bila je nominalno veća za 24,04 odsto, a realno veća za 10,93 odsto nego u istom periodu 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.