Izvor: B92, 19.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplata devizne štednje od 31. maja

Beograd -- Isplata stare devizne štednje za ovu godinu, u iznosu od 530 evra, počeće 31. maja, najavio je guverner NBS.

Radovan Jelašić kaže da je ministarstvo finansija obezbedilo je oko 90% novca u devizama, te se apeluje na štediše da svoju štednju oroče u nekoj od komercijalnih banaka. Država je obezbedila oko 181 milion evra za isplatu stare devizne štednje kako ugašenih državnih banaka, tako i štednje Dafiment banke i Jugoskandika, kaže Jelašić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"To znači da štediše kojima dospeva sledeća rata imaju mogućnost da već sada otvore devizne račune i, umesto da 31. maja stanu u red da traže da im se isplati devizna štednja u gotovini, putem otvaranja posebnih deviznih računa, njima se garantuje da će ta suma novca kada stigne od ministarstva finansija već 31. maja biti transferisana na poseban račun", rekao je Jelašić.

Guverner Narodne banke rekao je i da od sada, osim pravnih lica i građani mogu da otvore račun i trguju obveznicama. Direktor Nacionalne štedionice Bojan Stanivuković ističe mogućnost otvaranja trajnog naloga do 2016. godine, tako da će umesto štediše brigu oko stare devizne štednje preuzeti banka: "Omogućili smo i posebne kreditne linije. Za 2005. i 2006. godinu, za ukupnu nominalnu vrednost koju korisnik ima, moći će da dobije u obliku kredita na 3 ili 12 mesečnih rata tu vrednost sa kamatom od 9% na godišnjem nivou."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.