Izvor: Blic, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplaćeno 147 miliona evra

Isplaćeno 147 miliona evra

Štedišama 'Dafiment banke' i 'Jugoskandika' do sada je ukupno isplaćeno 147,19 miliona evra. Tako je država u 2006. namirila skoro polovinu obaveza prema tim građanima, a krajnji rok je 2016. godina.

Kako kažu u Narodnoj banci Srbije, do 13. decembra izvršena je konverzija utvrđenih potraživanja po osnovu deviznih depozita kod 'Dafiment banke' a.d. Beograd, u likvidaciji, u obveznice RS A2002 - A2016 u ukupnom iznosu od 232,47 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra, a po osnovu deviza položenih na štednju kod banke 'Privatne privrede' d.d. Podgorica ('Jugoskandika') - 105,84 miliona evra.

U NBS napominju da je obrada dokumentacije kako bi se utvrdila visina potraživanja po ovim osnovama još u toku, što znači da iznosi nisu konačni.

Zakon predviđa i mogućnost ranije isplate štednje i to pre rokova dospeća - za plaćanje određenih troškova lečenja, za lekove, operacije, kao i naknada za sahrane. Za tu namenu ovim štedišama do sada je dato 1,48 miliona evra.

Pošto se dug namiruje isplatom obveznica Republike Srbije u rokovima njihovog dospeća, vlasnici hartija od vrednosti imaju mogućnost da svoje obveznice prodaju i pre roka kada one dospevaju za naplatu na finansijskom tržištu. Naravno, u tom slučaju mogu da dobiju manje novca nego kada čekaju rok za njihovu naplatu.

D. Nišavić Teritorijalni princip

Republika Srbija preuzela je obaveze SR Jugoslavije po osnovu javnog duga u vezi sa deviznom štednjom građana sa prebivalištem na teritoriji Srbije. Preuzeti javni dug izmiruje se emisijom obveznica koje dospevaju svakog 31. maja, sve do 2016. godine.

Republika Crna Gora emitent je obveznica po istom osnovu za građane sa prebivalištem na svojoj teritoriji. Ove obveznice dospevaju svakog 1. jula, sve do 2017. godine.



|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.