Iran bez Ahmadinedžada ulazi u kampanju za predsjedničke izbore

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Apr.2017, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran bez Ahmadinedžada ulazi u kampanju za predsjedničke izbore

TEHERAN - U Iranu je u petak počela kampanja za predsjedničke izbore koji će se održati 19. svibnja, uz sudjelovanje šest kandidata, među kojima je dosadašnji predsjednik Hasan Rohani, ali ne i njegov prethodnik Muhmud Ahmadinedžad.

Mjesec dana prije izbora, predsjednik Rohani je favorit za osvajanje drugog četverogodišnjeg mandata.

On je 2013. pobijedio s nešto više od 50 posto glasova zahvaljujući jakoj mobilizaciji umjerenog i reformatorskog izbornog tijela, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ali i podjeli unutar konzervativaca.

Ni ovaj puta konzervativci se nisu uspjeli okupiti iza jednog kandidata i izlaze na izbore s trojicom. Bivši predsjednik Mahmud Ahmadinedžad nije među njima, iako se spominjala njegova kandidatura, nakon što ga je diskvalificiralo Vijeće čuvara ustava.

Vijeće čuvara ustava je ograničilo broj kandidata na šest, tri konzervativna i tri umjerena i reformatorska.

Drugih 1630 registriranih kandidata, među kojima 137 žena, su diskvalificirani. Vijeće je u četvrtak navečer, tjedan dan prije predviđenog datuma, pokrenulo kampanju.

Birači čekaju tv-debate kandidata, ali izborno povjenrenstvo nije dopustilo njihovo izravno emitiranje, a tu su odluku Rohani i konzervativni kandidati kritizirali.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.