Ipak dividenda za dioničare Elektroprivrede BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Jul.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ipak dividenda za dioničare Elektroprivrede BiH

SARAJEVO - Za 19. juli zakazana je Skupština dioničara Elektroprivrede BiH na kojoj će se, između ostalog, odlučivati o isplati dividende iz akumulirane (zadržane) dobiti kompanije.

Prema prijedlogu odluke, dioničarima će se isplatiti dividenda u iznosu od 69,714.094,75 KM, odnosno u visini 2,212686 KM po dionici. Dividenda će se podijeliti iz dijela akumulirane dobiti, prema revidiranim finansijskim izvještajima, iz perioda 2008.-2016. godina, saglasno prošlogodišnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zaključku Vlade FBiH o finansiranju infrastrukturnih projekata iz akumulirane dobiti javnih preduzeća.

Prema Vladinoj inicijativi iz akumulirane dobiti Elektroprivrede BiH predviđeno je izdvajanje 63 miliona KM za finansiranje projekta autoceste Žepče-Tuzla, što znači da bi se ukupno za dividendu za sve dioničare kompanije izdvojilo 69,714.094,75 KM.

U skladu s tim, Uprava Elektroprivrede BiH je 29. juna donijela odluku o prijedlogu isplate dividende iz akumulirane (zadržane) dobiti, čime se stavlja van snage odluka o rasporedu akumulirane dobiti u fond rezervi društva od 31. maja 2018. koja je bila kandidovana za vanrednu Skupštinu društva zakazanu za 19. juni, a koja je otkazana radi "nepostojanja uvjeta za njeno održavanje".

S obzirom na novu odluku pristupilo se revidiranju važećeg Plana poslovanja društva za period 2018-2020. godina kako bi se omogućila isplata nešto manje od 70 mil KM dividende.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.