Investitorima 3,3 miliona evra

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitorima 3,3 miliona evra

Bespovratnim podsticajnim sredstava iz NIP-a država pomaže 12 kompanija koje će zaposliti 1.473 radnika u 11 opština

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) odlučila je juče da sa 3,3 miliona evra bespovratnih podsticajnih sredstava iz NIP-a pomogne 12 investicionih kompanija koje će zaposliti 1.473 radnika u 11 opština Srbije.

Sredstva su dodeljena u okviru šestog ciklusa programa finansijske podrške investitorima koji sprovodi SIEPA, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, dodavši da će tih 12 kompanija u Srbiju da investira ukupno 70,6 miliona evra.

Ugovori su potpisani sa domaćim kompanijama –„Strela”, „Masterplast”, „Gombit”, „Vetprom”, „Primar”, „Kolarević”, BWC, IGB, „Soja protein”, „M Prointeks”, kao i sa nemačkim AGB Automotivom, Srpsko-ruskom trgovinskom kućom iz Rusije i slovačkom „Gošom”, kazao je Dinkić.

Novi pogoni biće izgrađeni u opštinama Inđija, Leskovac, Subotica, Kruševac, Pančevo, Ćićevac, Beograd, Bečej, Srpska Crnja, Mladenovac i Smederevska Palanka.

Svaka od 12 kompanija dobila je od 2.000 do 3.000 evra za svako novo radno mesto koje će otvoriti, kazao je Dinkić naglasivši da je novac dodeljen firmama koje uglavnom celokupnu proizvodnju izvoze ili će svojim proizvodima doprineti da se uvoz u Srbiju smanji.

Najveću investiciju, od 35 miliona evra u fabriku za proizvodnju sojinih, proteinskih izolata i koncentrata, planira „Soja protein” iz Novog Bečeja, koja je za zapošljavanje 53 radnika u nove pogone dobila 159.000 evra, istakao je on.

Dinkić je naveo da će „Goša” u novu halu za proizvodnju teretnih vagona u Smederevskoj Palanci, investirati više od dva miliona evra, a iz NIP-a je za podsticaj zapošljavanju 300 radnika dobila 750.000 evra.

Isti broj radnika zaposliće i nemačka kompanija AGB Automotiv, koja će dobiti istu pomoć iz NIP-a, a koja će u Inđiji proizvoditi grejače za automobilska sedišta.

Podsticaj od 150.000 evra dobila je i Srpsko-ruska trgovinska kuća, trenutno jedina firma koja iz Srbije izvozi mesne prerađevine na tržište Rusije, a koja će u Srpskoj Crnji u novom pogonu zaposliti 75 radnika.

„Masterplast” iz Subotice dobiće 120.000 evra za zapošljavanje 60 radnika u novi, najveći domaći pogon za proizvodnju stiropora.

Ministar zadužen za NIP Dragan Đilas istakao je da je do sada kao pomoć investitorima dodeljeno 29,4 miliona evra, a za podsticaj u ulaganja vredna 430 miliona evra.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovom SIEPA programu do sada je posao dobilo 13.677 ljudi.

Beta

--------------------------------------------------------------------------------

„Fijatovi” proizvođači delova dolaze u Kragujevac

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da u sredu, 28. maja, u Kragujevac dolazi delegacija najvećih proizvođača delova za „Fijat” radi dogovora o budućim fabrikama u Srbiji i dogovora sa postojećim kooperantima „Zastave”.

Dinkić je precizirao da neće svi pogoni dobavljača biti u Kragujevcu.

Oni koji proizvode tešku opremu za „Zastavine” modele biće locirani u Kragujevcu, oni koji proizvode elektroniku insistiraće da pogone otvore u Nišu, kazao je on i dodao da će neki pogoni biti u Jagodini ili Paraćinu.

Dinkić je ponovio kako očekuje da će ugovor o strateškom partnerstvu automobilskih kompanija „Zastave” i „Fijata” biti potpisan do kraja juna.

On je istakao da je srpska strana definisala sve što se tiče njenih obaveza, a sada je na „Fijatu” da napravi poslovni plan, dinamiku i strukturu investicija.

Beta

[objavljeno: 27/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.