Investitori se osećaju dobrodošlo: Industrija dostigla najveći rast zahvaljujući Vučiću

Izvor: B92, 11.Mar.2024, 11:52

Investitori se osećaju dobrodošlo: Industrija dostigla najveći rast zahvaljujući Vučiću

Ličnom zaslugom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, industrijska proizvodnja u Srbiji dostigla je najveći rast u prethodne tri decenije.

Industrijska proizvodnja je u januaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana za 6,9 odsto, čime je dostignut najviši obim u toj oblasti koju je Srbija zabeležila u prethodne tri decenije, a rast industrije predvodi prerađivački sektor, objavljeno je u martovskom izdanju Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kako piše Alo, ovo predstavlja vanserijski uspeh, ali i ličnu zaslugu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, budući da je sve rezultat njegovog ulaganja u razvoj infrastrukture, koja je ekstremno važna za industriju. Pored toga, diplomatski potezi predsednika omogućili su da se investitori osećaju dobrodošlo u Srbiji, o čemu svedoči i rad tima koji je oformljen upravo iz tog razloga.

Edukacija radnika, konkurentnost i bolje plate takođe su doveli do izvanrednih rezultata srpske ekonomije, za šta je opet zaslužna Vučićeva politika, dodaje Alo.

Inače, uprkos eksternim poteškoćama, robni izvoz Srbije je lane dodatno uvećan, dok je celokupan prirast izvoza prerađivačkog sektora potekao od izvoza proizvoda takozvane Srednje-visoke tehnološke složenosti – 1,16 milijardi evra, uz rast od 12,5 odsto, kao i proizvoda koji pripadaju visokoj tehnologiji – 135,7 miliona evra, što je rast od 15,6 odsto, navodi MAT.

Izvoz proizvoda srednje-visoke tehnološke intenzivnosti lane je bio rekordan po obimu, a prvi put u istoriji je obezbeđena i puna pokrivenost uvoza izvozom ove grupe proizvoda.

Prema navodima u analizi, usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje su u decembru uvećane za 4,9 odsto.

Inflacija je u januaru 2024. dodatno smanjena na međugodišnjem nivou, a u Narodnoj banci Srbije se očekuje da će se međugodišnja inflacija smanjiti i u februaru 2024. na oko 5,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.