Investitori čekaju stabilnu vladu

Izvor: Politika, 25.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investitori čekaju stabilnu vladu

U investicionim fondovima veruju da bi formiranje proevropske vlade privuklo znatan broj investitora na berzu

Protekle nedelje vrednosti investicionih jedinica gotovo svih fondova bile su u porastu, pa je tako i njihova imovina prosečno uvećana za deset odsto.

Uprkos tome, za nedelju koja je za nama ne može se reći da je bila naročito zanimljiva za investitore. I pored blagog rasta oba indeksa Beogradsku berzu odlikuju vrlo mali promet i veoma slaba likvidnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Nemanja Vuković, portfolio menadžer „KD investmentsa”, kaže da investitori na Beogradskoj berzi i regionalnim tržištima iščekuju rezultate pregovora o vladi kako bi definisali svoju investicionu strategiju.

Uprkos odličnim rezultatima srpskih kompanija prošle godine, oporavak finansijskog tržišta i celokupne ekonomije bazira se na formiranju stabilne vlade koja ima ozbiljan ekonomski program i šalje pozitivne signale grinfild i portfolioinvestitorima. Ako se zna ekonomska povezanost Srbije sa EU i poreklo stranog kapitala koji je investiran na berzi, veoma je bitno naglasiti da će poverenje investitora i rast ekonomije, jačanje nacionalne valute i oporavak finansijskog tržišta obezbediti samo političke snage koje su za nastavak integracija u EU – kaže Vuković. Prema njegovom uverenju, reakcijevećine domaćihi regionalnihinvestitora na svako drugo političko rešenje bile bi negativne, jer postoji veliki broj drugih tržišta koja su potcenjena i imaju mnogo stabilnije političke sisteme.

Marko Milić, portfolio menadžer „Fokus investa”, kaže da je već duže vreme Beogradska berza pod velikim uticajem politike. Dok investitori u zemljama sa stabilnom političkom situacijom razmišljaju o profitabilnosti preduzeća i likvidnosti analizirane akcije, investitori koji ulažu na Beogradskoj berzi uglavnom razmišljaju o sistemskom riziku.

– Nijedan ozbiljan investitor nije spreman da uloži značajniju sumu novca na neko tržište, u politički nestabilnu zemlju, bez obzira na primamljivost investicionih mogućnosti. Na tržištima takvih, politički nestabilnih i nekonzistentnih zemalja, sama najava određene sistemske stabilnosti dovodi do velikih fluktuacija cena akcija i istorijskih promena vrednosti indeksa – rekao je Milić.

Bogdan Simatović, portfolio menadžer „Delta investmentsa”, kaže da je, ako se analizira situacija od početka godine, Beogradska berza uprkos padu od 21 odsto, ili 17 procenata (mereno indeksima BELEX15 i BELEXline), ipak jedna od uspešnijih u regionu.

Ohrabrujei veliki potencijal rasta, a već prva pouzdana informacija o brzom formiranju vlade mogla bi da budeveoma pozitivan signal za naše tržište kapitala.

– „Delta investments” je počeo da radi na formiranju još jednog investicionog fonda. Reč je o fondu nekretnina koji, po zakonu, mora da bude osnovan kao zatvoreni investicioni fond. Ideja je da klijentima omogućimo alternativni vid ulaganja, koji neće direktno zavisiti od fluktuacija na berzi i predstavljaće veoma dobru alternativu berzanskom prometu.

Na taj način „Delta investments” će nastojati da još jednom potvrdi lidersku poziciju na tržištu investicionih fondova u Srbiji – rekao je Simatović.

D. Spalović

[objavljeno: 26/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.