Invalidi ne mogu da dobiju kredit

Izvor: Blic, 17.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi ne mogu da dobiju kredit

Dejan Guberinić je ratni vojni invalid i na osnovu toga svakog meseca dobija invalidsku nadoknadu koja se isplaćuje iz budžeta Republike Srbije. Vladinom uredbom takva primanja su garantovana i stalna, pa ipak invalidi ne mogu da podignu kredit u banci. Razlog je jednostavan i nepremostiv. Naime, većina banaka traži da se na mesečna primanja stavi administrativna zabrana, ali u slučaju ratnih vojnih invalida država to neće da uradi.

U ministarstvima za rad i socijalnu politiku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Sektoru za boračko invalidsku zaštitu, pravdaju se da to ne mogu da urade jer oni nisu njihovi poslodavci. U skladu sa tim stavom prosledili su uputstvo opštinama.

- Administrativna zabrana se overava u opštini u kojoj sam prijavljen. Tako sam ja otišao u opštinu Voždovac, ali mi je službenica u kancelariji rekla da oni nemaju pravo da mi to overe, jer su iz Ministarstva dobili dopis u kome im se to zabranjuje. Opet, čuo sam od kolege koji živi na Zvezdari da je njemu službenica u toj opštini overila zabranu i on je bez problema podigao kredit. Otišao sam u opštinu Zvezdara da to ipak proverim. Službenica mi je potvrdila da oni zabrane overavaju i da sve to zavisi od „političkih struja koje su u opštini" - nastavlja svoju priču Dejan Guberinić.

Uredbu po kojoj je ratnim vojnim invalidima omogućeno da overavaju administrativne zabrane doneo je svojevremeno ministar Slobodan Lalović. Međutim, godinu dana potom stiže nova uredba, potpisana od strane ondašnjeg Lalovićevog pomoćnika Bože Simatkovića, po kojoj on prethodnu uredbu ukida i do sada opštine mogu da izdaju samo uverenja o visini primanja. Takvo uverenje bankama nije dovoljno da bi odobrile kredit.

Miro Čavaljuga, pomoćnik ministra, kaže da je osnovni problem to što invalidi jesu korisnici njihove zaštite, ali Ministarstvo nije njihov poslodavac, pa samim tim ne može da im overava administrativne zabrane na primanja.

- Po mom mišljenju to nije u redu i mi se trudimo da u što kraćem roku nepravilnost ispravimo - kaže Čavaljuga.

Invalidi su razgovarali sa nekoliko najvećih banaka i predlagali neke druge vrste osiguranja. Ali njihova pravila su dosta kruta, a i sad je većina direktora na odmoru pa ništa nije dogovoreno.

Mi smo ovu informaciju pokušali da proverimo u Udruženju banaka, kao i u nekim bankama, ali niko nije mogao tačno da nam potvrdi kada su razgovori održani, kao i kakve su se olakšice za ratne invalide tačno tražile.

- Svi samo prebacuju nadležnosti sa jednih na druge. Banke ne mogu da menjaju svoju poslovnu politiku i one sa raznim osiguranjima samo hoće da budu sigurne da će dobijati svoje rate na vreme. Mislim da Sektor za boračko invalidsku zaštitu mora da smisli način da pomogne svojim korisnicima, a ne da problem prebacuje na poslovne banke - smatra Rade Bačković iz Udruženja banaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.