Intezivan uzgoj ovaca u Manđelosu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2016, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intezivan uzgoj ovaca u Manđelosu

Uzgoj ovaca mnogi vezuju za pašnjak i ovce koje pasu. Međutim, neki uzgajivači ovaca se opredeljuju za intezivan uzgoj, tj. držanje ovaca u ograđenom prostoru. Na takav vid uzgoja smo naišli u sremskomitrovačkom selu Manđelos. Ovce uzgajane na ovakav način koriste se uglavnom za tov.

Ovca je vrsta životinje koja se vekovima uzgajala na pašnjacima, a ljudi su je držali zbog njene vune, mleka i mesa. Danas se ovce uzgajaju pre svega za tov, a način držanja se takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promenio.

U Manđelosu, selu nadomak Sremske Mitrovice, jedan uzgajivač ovce drži ograđene i ne isteruje ih na pašu. To su uglavnom ovce rase virtemberg ukrštene sa cigajom.

Ovaj domaćin ima oko 140 grla ovaca i ovnova. U zatvorenom tipu uzgoja ovce brže napreduju, hrane se uglavnom senom lucerke, kukuruzom i sojom.

Ovce su podeljene u više obora, tako da su odvojene one sa jaganjcima i one koje treba da se jagnje. Ovce se vakcinišu jednom godišnje protiv metiljavosti, a takođe im se redovno vadi krv radi analize.

Iako se ove ovce koriste uglavnom za tov, u proleće moraju da se šišaju, a može da se zaradi i od prodaje vune. Vuna je poslednjih godina na ceni, a za kilogram vune može da se dobije od 90 do 100 dinara.

Svako ko uzgaja ovce mora biti spreman i na gubitke, ali dugotrajan i posvećen uzgoj se svakako isplati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.