Internet u svakoj kući

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet u svakoj kući

"Cisko" planira velika ulaganja u Srbiji

Srbija je veoma atraktivno tržište informacione i komunikacione tehnologije, s puno mladih i talentovanih ljudi, ali u nju valja još puno ulagati kako bi dostigla bar Bugarsku i Rumuniju. To je šansa koju treba zajednički iskoristiti – i Srbija, ali i američka kompanija "Cisko sistemi", vodeći svetski proizvođač mrežnih rešenja za Internet, kroz čije kanale protiče čak 80 odsto podataka te globalne mreže.

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio potpredsednik kompanije "Cisko sistemi" Osvaldo Bjanki, povodom otvaranja preduzeća "Cisko Srbija d.o.o." u Beogradu. U tom preduzeću trenutno je osamnaest zaposlenih, ali će, uzimajući u obzir potencijale i potrebe naše privrede, možda već za godinu dana raditi i svih četrdeset informatičkih stručnjaka. Po rečima Bjankija, za "Ciska" ne rade samo zvanično zaposleni već i stotinak direktno i posredno povezanih partnera, firmi i pojedinaca, sa oko hiljadu zaposlenih.

Na pitanje šta Srbiju, i pored zaostajanja u odnosu na susedne zemlje, regrutuje za regionalnog lidera, Bjanki kaže da je to, najpre, njen visok rast privrednih aktivnosti, ali i želja i volja vlade da ubrzanim razvojem postigne performanse zemlje na pragu prijema u EU. "Cisko" u Srbiji ima devet informatičkih akademija sa oko četiri stotine studenata. Svi oni se spremaju da koliko sutra svojim znanjem i energijom smanje jaz između onoga gde smo sada i gde sutra treba da budemo u informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Radeći u 130 zemalja, 23 vremenske zone, na 21 zvaničnom jeziku, sa 5.474 poslovna partnera u povezanim tržištima, od kojih je svega 570 sertifikovano, u centrali "Ciska" su procenili da na tržišta zemalja u razvoju, pa i u Srbiji, treba ulagati po veoma visokim stopama, a to opet znači i visok rast prihoda kompanije – od 50 odsto pa naviše. Na to ih upućuje svetsko iskustvo po kome visoka ulaganja u ICT znanja i opremu povlače za sobom i srazmerno uvećavanje nacionalnog dohotka svake zemlje. A Srbija je baš sada u tom trenutku, kada većim investicijama u ICT, ali i ostale oblasti privrednog i društvenog života, treba dostizati konkurente u regionu i nadoknaditi izgubljene godine pod sankcijama i u ratovima.

Iako "Cisko" rešenja u najvećoj meri nalaze primenu u velikim mrežama koje se koriste u preduzećima, javnim ustanovama i telekomunikacijama, a sve češće i u manjim firmama, Bjanki kao svoj, ali i cilj svoje kompanije, postavlja – Internet u svakoj kući. I deca će drugačije učiti i sazrevati uz tu globalnu mrežu, a sa njom veoma brzo izoštriti preduzetnički duh ili smisao za neku drugu samostalnu delatnost i kreativnost. Jer, kako je zaključio, Internet menja naš uobičajeni način življenja, rada, učenja, pa i igranja.

S. K.

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.