Internet sajt u Srbiji i za 30 evra

Izvor: S media, 18.Jul.2011, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet sajt u Srbiji i za 30 evra

Prezentacija sa jednom stranicom može se dobiti iza oko 2.000 dinara, a uz malo kompjuterske veštine ima načina da se ni to ne plati.

Imati sajt na Internetu odavno nije stvar prestiža niti trendova, već preka potreba svakoga ko želi da za njegovo postojanje zna cela planeta.

"Mozila" lansirala "Fajerfoks 6"

U današnjem sajber svetu koga nema na globalnoj mreži – kao da ne postoji. Od pojedinaca koji žele da znanja i umeća pokažu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << drugima, preko malih porodičnih firmi, državnih institucija, do velikih multinacionalnih korporacija, gotovo svi moraju imati makar jednu stranicu kako bi bili dostupni, jer će se samo mali broj ljudi odlučiti na to da umesto komfornog „guglovanja” obilazi ulice i gradove ne bi li našao ono što mu treba.

Južnokorejci sve zavisniji od interneta



Šta je sve potrebno za izradu veb-prezentacije i koliko to košta?


Najpre, treba sajtu dati neko ime – adresu, što se stručno zove registracija internet-domena. Minimalna cena po kojoj se to može uraditi u Srbiji jeste 300 dinara godišnje i to za nastavak .in.rs, dok su internacionalni domeni .com, .org, .co, .net i drugi, skuplji.

Drugi korak je hosting, odnosno zakup prostora na kojem će sadržaj sajta biti smešten. Cena zakupa servera zavisi od veličine prostora i kod domaćih provajdera se kreće od 1.000 dinara (za prostor od jednog gigabajta) na godišnjem nivou, dok cena namenskih servera može biti i do 40.000 dinara mesečno. Ukoliko je reč o jednostavnijim veb poduhvatima, ovi troškovi se mogu izbeći.

Onlajn roboti koji probaju stvari umesto vas!

– Ako pojedinac pravi ličnu prezentaciju, sve to može da bude i besplatno, ako je postavi na neki od sajtova koji nudi takvu uslugu, bez registracije posebnog domena. Tada će njegova adresa na Internetu biti u okviru nekog sajta, uz ograničeni mesečni saobraćaj. Ovakvi aranžmani nisu pogodni za firme, čak ni za manje, jer deluju neozbiljno – navodi Dejan Ristanović, glavni urednik časopisa „Pi-si pres”.

Za sledeći korak, osmišljavanje sadržaja prezentacije, raspon cena je izuzetno širok, zavisno od složenosti dizajna, količine informacija koje sadrži, dostupnih funkcija… Mikrosajtovi, sa samo jednom stranicom, mogu se dobiti za oko 2.000 dinara, a uz malo kompjuterske veštine, ima načina da se ni to ne plati.

Iako kaže da se sajt može napraviti i za manje od deset dolara, veb preduzetnik Vitomir Ognjanović napominje da to ne znači da se za to ne može opravdano potrošiti pola miliona dolara.

– Imate hostinge u inostranstvu koji koštaju nekoliko dolara ili su čak besplatni. Postoji i bezbroj šablona i dizajn rešenja koji su takođe besplatni. Wordpres, Joomla, Drupal su besplatni programi koji pokreću sajtove – objašnjava on.

Koliko će neko uložiti, ne zavisi samo od dubine džepa, nego i od toga koliko će mu novca sajt doneti.

Poslednji korak je prijavljivanje prezentacije na najpoznatije pretraživače, čime ona postaje vidljiva i dostupna korisnicima Interneta. No, tu još nije kraj troškovima.



Jeftinije do veb prezentacije (u dinarima):


Registracija domena 300

Zakup servera 1.000

Dizajniranje i izrada sajta 2.000

UKUPNO 3.300*



* U ove troškove su uračunati minimalni aranžmani, kapaciteti zakupa prostora i izrade grafičkog dizajna. Cene zaštite sajtova nisu uračunate a one mogu biti preuzete sa Interneta ili licencno kupljene, za šta treba izdvojiti minimum 50 evra.


U Kini ugašeno 1,3 miliona veb lokacija

Od jeseni domen SRB

Prema podacima Registra nacionalnog internet domena, u Srbiji su registrovana 66.653 nacionalna domena, od čega je najviše onih sa nastavkom .rs, 41.497, a najmanje, samo 41, sa nastavkom .ac.rs što je oznaka za akademske ustanove. Ćirilični domen srb je trenutno u fazi testiranja, a njegova slobodna registracija trebalo bi da počne od jeseni.

(B92)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Internet sajt u Srbiji i za 30 evra

Izvor: medio.rs, 18.Jul.2011

Prezentacija sa jednom stranicom može se dobiti iza oko 2.000 dinara, a uz malo kompjuterske veštine ima načina da se ni to ne plati.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.