Internet poludeo zbog spota slavne modne kuće: Širite rasizam, vređate Indijance VIDEO

Izvor: B92, 31.Avg.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet poludeo zbog spota slavne modne kuće: Širite rasizam, vređate Indijance VIDEO

Pariz -- Internet je poludeo zbog "rasističkog" spota modne kuće Kristijan Dior u kojem učestvuju Džoni Dep i Indijanac koji pleše tradicionalni plemenski ples.

Spot je napravljen u okviru kampanje za njihov novi muški parfem koji se zove Sauvage. Modna kuća Dior je, nakon masovnih napada, povukla sa svojih naloga na društvenim mrežama video i reklame kojima ga promoviše.

Video je objavljen u petak.

U njemu se vidi Džoni Dep, kako obučen u pončo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svira električnu gitaru dok Indijanac igra.

U opisu na postu na Instagramu kompanija je navela da je video rađen uz blisku saradnju sa organizacijom Amerikanci za jednakost Indijanaca (AIO) "u cilju poštovanja autohtonih kultura, vrednosti i baštine". Međutim, ubrzo su taj post obrisali.

Njihov pokušaj da smanje bes na internetu izazvao je kontraefekat i doveo je do toga da budu optuženi za prisvajanje tuđe kulturne baštine i za direktan rasizam.

Mnogi su komentarisali zlonamerno i naziv parfema "Sauvage" koji se na engleski može prevesti kao "divlji", "netaknuti", ali i kao "divljak", "žestok"...

U jednom od postova na Tviteru, koji osuđuju tu modnu kuću stajalo je da nema šanse da nisu znali da je naziv neprikladan jer Indijance izjednačava sa divljacima.

"Znali su šta rade", napisao je ovaj tviteraš.

Bilo je i onih koji su branili glumca i Dior, ali mnogo manje nego ovih prvih.

Oni su, između ostalog, naveli da je Džoni Dep počasni član zajednice Indijanaca Komanči od 2013. godine i da nije učinio ništa pogrešno, a kažu i da je video zapravo moćan omaž Indijancima, a ne uvreda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.