Interesovanje kineskog džina jača poziciju Srbije u svetu

Izvor: Studio B, 27.Nov.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interesovanje "kineskog džina" jača poziciju Srbije u svetu

Posetu Kini srpskog premijera Aleksandra Vučića poznavaoci ekonomskih prilika u zemlji ocenjuju kao uspešnu, a pogotovo kao takvo ističu potpisivanje memoranduma sa HIBIS grupom, kojim se, kako poručuju, konačno nazire rešenje za Železaru Smederevo.

Premijer Srbije završio je juče četvorodnevnu posetu Kini, nakon koje je rekao da se u Srbiju vraća sa izvanrednim utiscima, da je uveren da je veliki i dobar posao napravljen i da su domaćini pokazali da poštuju i cene >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Srbiju, njenu samostalnost i nezavisnost.

Sumirajući ustiske, kao dobre vesti nabrojao je dogovore oko Želežare, infrastrukturne projekte, pre svega na Koridoru 11 i prugu Beograd - Budimpešta, o izgradnji industrijskog parka...

 

Mitrović: Dogovori postignuti u Kini jačaju poziciju Srbije

Dogovori koje je premijer Srbije postigao u Kini u oblasti ekonomije imaju veliki značaj jer interesovanje Kine, kao jednog velikog globalnog ekonomskog igrača, za ulaganje u Srbiju povećava i ojačava naše geopolitičke pozicije, izjavila je profesorka Fakulteta politički nauka Dragana Mitrović.

Mitrović, koja je direktorka Centra za studije Azije, u izjavi Tanjugu je rekla da su neki od postignutih dogovora finalizacija već započetih pregovaranja o investiranju, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, a da bi eventualno kinesko učešće kao suvlasnika Železare Smederevo unapredilo njenu prozivodnju, čime bi ona postala deo velikog poslovnog ciklusa globalno prisutne kineske korporacije. 

Kako je navela, to je dobra poruka svetu i drugim investitorima da je Kina kao možda trenutno i najveći globalni svetski investitor zainteresovana i voljna da kreditira i da ulaže u našu zemlju i omogući velike investicije. 

To, dodala je, znači da Kina ima poverenje u budućnost ekonomije Srbije i da je vidi integrisanu u regionalne i velike projekte koje je inicirala pre godinu, dve. 

Kako je navela, problemi u realizaciji kineskog učešća u izgradnji dve deonice  autoputa na Koridoru 11 sada su očigedno prevaziđeni i dogovor je postignut. 

"Sve je to dobro u smislu da otvara nove investicione cikluse, da predstavlja građenje infrastrukture kao što je saobraćajna infrastruktura koja je temelj i oporavka ekonomije i njenog budućeg razvoja", kaže Mitrović.

Navodi i da bismo voleli da vidimo mnoge manje i srednje kineske kompanije koje bi onda došle za ovim gigantima i takođe investirale u našu ekonomiju, što bi dovelo do otvaranja radnih mesta. 

Kinesko poverenje, navela je, i posebna pažnja kojom je okružen premijer Vučić tokom posete toj zemlji, pokazuje ne samo poštovanje prema našoj zemlji i ličnosti premijera nego govore o tome da su Kinezi zadovoljni ulogom kojom smo mi u ovom partnerstvu Kina plus 16 zemalja odigrali u smilu zemlje koja je primila najveći broj velikih investicija, pre svega iz oblasti saobraćajne, ali i energetske infrastrukture. 

"Mi smo se tu pokazali kao dobar model. U tom smilu mi treba da iskoristimo ovu klimu i da privučemo još neke druge kineske investitore jer kada Kina ulaže u neku ekonomiju i pokazuje da ima poverenje u budućnost te ekonomije, to je odlična poruka i za druge investitore", kaže Mitrović.

Kako je navela, veoma je zapaženo učešće Srbije u okviru samita Kina plus 16 zemlja centralne i jugoistočne Evrope koje pokazuje da nivo političkih odnosa Kine i Srbije u smislu strateškog partnerstva zaista ispunjava konkretnu i smislenu sadržinu od koje obe zemlje imaju koristi. 

"Interesovanje jednog velikog globalnog ekonomskog igrača kao što je Kina povećava i ojačava geopolitičke pozicije Srbije. Postoji značajno interesovanje Rusije, ali i nekih drugih zapadnih investitora. To samo može da jača našu poziciju koja je oslabljena nizom događaja u ekonomiji i politici u prošloj deceniji", zaključila je Mitrović. 

 

Đurić:Memorandumi s kineskim partnerima za jačanje saradnje

Potpisivanje memoranduma sa kineskim partnerima tokom zvanične bilateralne posete od velikog je značaja i daje prostor za jačanje privredne saradnje dve zemlje u budućnosti, poručio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije Bojan Đurić.

"Velike međudržavne posete, pogotovo kad je reč o kontaktima sa najvećim državama sveta od velikog su značaja ne samo u političkom smislu, nego i privrednom, a to posebno važi za posetu državi kao što je Kina", rekao je Đurić Tanjugu.

On je kazao da međudržavni politički odnosi i ključni sporazumi dalje otvaraju prostor za još bolju privrednu saradnju dve zemlje.

To, kako je kazao, pruža prostor kompanijama iz Srbije pre svega  u oblasti infrastrukture, da uspostave modele i prikažu kapacitete za trajniju i jaču saradnju. 

"To je jedan od ključeva ekonomske, privredne komunikacije sa zemljama kao što je Kina, da pokažete dovoljan stepen ozbiljnosti, kredibilnosti i stabilnosti na duži rok i da onda  zajedno sa drugim državama regiona, s obzirom na orijentaciju kineskih investitora da ulažu u ovom delu sveta, otvorite prostor za velike projekte u narednim godinama", kazao je Đurić.

On je naveo da je to posebno važno i da je u tom smislu i bilateralna poseta delegacije Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem veoma važna u ovom međunarodnom trenutku, a Kina u tome ima posebnu ulogu jer donosi neku vrstu stabilnosti.

"Ona je sidro stabilnosti i zato je važno držati visok nivo odnosa sa takvom međunarodnom silom", rekao je Đurić.

Kako je naveo, bazičnim granama industrije potrebna su velika ulaganja koja mogu da dođu samo sa takvih investicionih područja kakvo je Kina.

Kina danas nije interesantna samo kao prostor odakle dolazi mogućnost masovne proizvodnje, već je veoma atraktivna i kao zemlja za razvoj transfera znanja, tehnologija, a neki od potpisanih sporazuma omogućiće i takve koristi i benefite za srpsku privredu, rekao je Đurić.

On je ocenio i da je politička saradnja između Srbije i Kine stabilna već izvesno vreme, a da je poseta delegacije Srbije toj zemlji veoma značajna u ovom međunarodnom političkom trenutku. 

"Posebno u svetlu ovih dogadaja vezanih za evropski kontinent i ozbiljne nestabilnosti,  za Srbiju je bitno da ima razvijene odnose sa onim silama koje mogu da utiču na smirivanje situacije i obezbeđivanje daljeg povoljnog okruženja za nas", smatra Đurić.

Memorandum o razumevanju  između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS), koja je zainteresovana za kupovinu Železare u Smederevu, potpisan je danas u Pekingu, u prisustvu premijera Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Li Kećianga.

On je rekao da je potpisivanje prvog akta od suštinskog značaja za preuzimanje Železare i da "ostaje da se nadamo da ćemo uspeti da obavimo sve i uspešno okončamo te pregovore". 

U Pekingu, gde premijer boravi u zvaničnoj bilateralnoj poseti Kini, potpisano je još nekoliko memoranduma, između ostalih i memorandumi o saradnji na projektu izgradnje dela autoputa na Koridoru 11, o izvozu junećeg mesa iz Srbije u Kinu, kao i o saradnji u oblasti nauke i obrazovanja. 

Potpisan je Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva.

U prisustvu dvojice premijera, potpisani su i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice autoputa E 763, na Koridoru 11, zatim Protokola o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Republike Srbije u NR Kinu, kao Program prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete Srbije i NR Kine za 2016-2020. 

 

Savić: Nazire se rešenje za Železaru

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da se nakon potpisivanja memoranduma sa kineskom HBIS grupom nazire rešenje za Železaru Smederevo i ocenjuje da bi njeno preuzimanje bio dobar aranžman, s obzirom da je Kina veliki svetski proizvođač i potrošač čelika.

"Ovo je zaista dobar uspeh naše države, u dve godine dva susreta na najvišem nivou, naša delegacija je tokom posete Kini imala prilično dobar tretman u odnosu na ostale delegacije. To dovoljno jasno govori da Kina ima ozbiljne namere prema Srbiji", rekao je Savić Tanjugu.

On je istakao da je Kina velika ekonomska sila, druga ekonomski najmoćnija zemlja sveta, te da je za Srbiju, kao i bilo koju zemlje tog nivoa razvijenosti, veoma važno da sarađuju sa tako velikim zemljama.

Savić je precizirao da Kina proizvodi polovinu svetskog čelika, kao i da ga otprilike toliko i troši.

"Kina je zemlja sa ogromnim potrebama i ogromnom proizvodnjom i zato je veoma važno da se posle godina neuspelih pregovora o privatizaciji smederevske železare, jer je bilo nekoliko tendera i više najava strateških kupaca, postigne aranžman sa Kinezima", naglasio je on.

Dodao je i da sadašnji profesionalni menadžment koji je izabran na tenderu za upravljanje Železarom daje rezultate, ali i da je svima jasno da je to samo prelazno rešenje i da smederevska železara ne može da funkcioniše bez strateškog partnera.

Savić je, povodom potpisivanja više memoranduma u Kini, rekao da je ponovljena spremnost Kine i Srbije da revitaliziju prugu Beograd - Budimpešta, kao i za izgradnju novog energetskog bloka i revitalizaciju postojećih blokova u Kostolcu.

Takođe, dogovoreno je dalje angažovanje Kineza na Koridoru 11 i to na težim deonicama budućeg autoputa prema Crnoj Gori, kroz ovčarsko-kablarsku klisuru od Čačka do Požege i od Surčina do Obrenovca sa izgradnjom mosta preko Save, naveo je Savić.

"Kinezi su se već pokazali kod nas kao efikasni graditelji, što se može videti po brzini završetka mosta Zemun - Borča, kao i kvalitetu", naglasio je on.

Savić je dodao da je veoma važno što je dogovorena saradnja na izgadnji elektrane koja bi koristila otpad, pošto Srbija ima veliku doponiju u Vinči i puno otpada širom Srbije.

On je ukazao na značaj dogovorene saradnja na osnivanju industrijskog parka, što, kako kaže, može da doprinese oporavku srpske industrije.

"Kinesko tržište je ogromno za ceo svet, a kamoli za malu Srbiju. To znači da ima mnogo prostora za saradnju i da je loptica na našoj strani", naglasio je Savić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.