Institut od nacionalnog značaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2017, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institut od nacionalnog značaja

Ministar prosvete Mladen Šarčević posetio je Institut za ratarstvo i povrtarstvo, mesto na kome je do sada stvoreno više od 1.000 sorti i hibrida, od čega je skoro 500 registrovano i gaji se u inostranstvu. Tokom posete, istaknuta je važnost podrške Resornog ministarstva drugom po veličini Institutu u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da će dati maksimalnu podršku Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu da se zemljište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje koristi taj institut za semensku proizvodnju izuzme od zakupa na duži rok.

Kako se navodi, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu od ministrarstva će dobiti podršku i za sticanje statusa institucije od nacionalnog značaja.

Dodaje se da je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević tokom posete institutu istakao da je reč o brendu Srbije i važnom izvoznom proizvodu, naglašavajući da je razvoj Instituta veoma važan.

U saopštenju se navodi da je direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jan Turan govoreći o radu te naučnoistraživačke ustanove, rekao da se ona finansira pre svega posredstvom tržišta, semenske proizvodnje čak 95 odsto, dok ostalih pet odsto čini projektno finansiranje od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pokrajinskog Sektretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Pokrajinski sektretar Zoran Milošević, kako se ističe, kazao je da je rad Insituta za ratarstvo i povrtarstvo putokaz za mnoge, jer oni rade na primenjenim istraživanjima fokusiranim na tržište, i predstavljaju brend sa ogromnim izvovoznim potencijalnom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.