Inspektori zatekli 905 osoba u radu na crno, većinom stranaca

Izvor: B92, 26.Okt.2019, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori zatekli 905 osoba u radu na crno, većinom stranaca

Podgorica -- Crnogorski inspektori rada su u periodu jul-septembar zatekli 905 osoba u radu na crno, odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

Od ukupnog broja zatečenih osoba u radu na crno, 283 su crnogorska državljanina i 582 stranca.

Nakon preduzetih mjera Inspekcije rada u zakonit radni odnos uvedeno je 268 osoba, od kojih 171 crnogorski državljanin i 97 stranaca, prenosi "Dan".

"Jedan broj zatečenih stranaca nije se mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvesti u zakonit radni odnos, jer su preduzete mere na otkazu njihovog boravka u Crnoj Gori od inspektora za strance. Takođe, jedan broj crnogorskih državljana nije uveden u zakonit radni odnos, jer su dali izjavu da više neće raditi kod tog poslodavca", navodi se u izveštaju.

Kako je ugovor o radu dvostrani pravni akt, koji se zaključuje saglasnošću volje poslodavca i zaposlenog, to se u tim slučajevima nisu mogli postići efekti regulisanja zakonitog radnog odnosa za zatečene osobe, prenela je agencija Mina.

"Naravno, u svim slučajevima su izrečene sankcije poslodavcu zbog nezakonitog radnog angažovanja, kako crnogorskih državljana, tako i stranaca", navodi se u izveštaju.

Inspektori su po pitanju transformacija radnog odnosa, bez ugovora i prijave u poslovnom prostoru, posebne vrste ugovora – privremeni i povremeni poslovi, aneksa ugovora, neoglašavanje slobodnih radnih mesta utvrdili još 525 nepravilnosti.

Podaci o aktivnostima preduzetim zarad suzbijanja sive ekonomije pokazuju da su inspektori rada u ovom periodu izdali 1,72 hiljade prekršajnih naloga, vrednosti 778,15 hiljada evra. Podneta su tri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.