Izvor: B92, 01.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori EU ispituju hranu

Beograd -- Sedam inspektora iz komisije EU ispitaće kakvo je zdravstveno stanje životinja i bezbednost hrane životinjskog porekla.

Ocena evropskih inspektora presudna je za dobijanje dozvola za izvoz proizvoda iz Srbije na tržište EU. Prvi put od raspada Jugoslavije inspektori za hranu i veterinu EU obilaze fabrike, uzgajivačnice i klanice kako bi se na licu mesta uverili po kakvim standardima i uslovima se u njima radi.

Od opšte procene celokupnog sisitema za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvodnju i stanje hrane životinjskog porekla, koju će saopštiti centrala u Dablinu, zavisi dobijanje dozvole za plasiranje hrane iz Srbije na evropsko tržište. Dejan Krnjanjić, direktor Uprave za veterinu kaže da je Srbija na velikom testu. Evropski inspektori posetiće laboratorije, inspekcijke službe, granične i administrativne prelaze, stočne pijace i uzgajivačnice konja, kao i objekte koje Srbija kandiduje da rade po evropskim standardima: "To su već poznati Zlatiborac iz Čajetine, Sokoimpex iz Knjaževca, znači dve klanice koje već sada izvoze goveđe meso, Juhor kao veliku i poznatu fabriku, Big Bul iz okoline Šida i Kolbis iz Novog Sada. Pored toga, kandidovali smo da posete preradu i proizvodnju polutrajnih i trajnih proizvoda, to je Famis u okolini Beograda. Zatim posetiće objekte gde se gaje puževi, papagaji, žabe, matice pčela i gde se proizvodi med kao i svi objekti koji imaju mogućnost da proizvode i izvoze ove napomenute proizvode u EU", kaže Krnjajić.

S obzirom da se u evropskom sistemu Srbija trenutno tretira kao afričke zemlje jer ne postoji nikakva ocenu standarda, jasno je koliki je značaj da izveštaj bude što pozitivniji, kaže Krnjajić: "Na osnovu njihovog izveštaja, mi kao država dobijamo izveštaj da li smo transparentni, odgovorni, profesionalni i da li možemo da zadovoljimo sve standarde koji se očekuju od zemlje izvoznice, dakle one koja može da plasira svoje proizvode u EU. Ja se nadam da će na osnovu tog izveštaja nama biti šire otvorena vrata za izvoz kako živih životinja tako i proizvoda."

Izveštaj bi trebalo da bude gotov za otprilike dva meseca i od njega zavisi kakv će dalji status Srbija imati kao izvoznica mesa i mesnih proizvoda u EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.