Inspektor Blaža i arbitraža

Izvor: Politika, 29.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektor Blaža i arbitraža

Kako su se suočili putnik Igor Blažević i agencija "Kontiki trevel"

Šta se dogodi kad putnici ostanu uskraćeni na svom putovanju, a sa agencijom ne postignu dogovor za nadoknadu štete? Poslednji korak pre suđenja je takozvana arbitraža Jute – poslovnog udruženja turističkih agencija. Ovaj "korak pre suda" juče je u Juti iskoračio popularni pevač Igor Blažević, poznatiji kao Inspektor Blaža, a sa druge strane stola našli su se rukovodioci i advokati "Kontiki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trevela". Krajem maja Inspektor Blaža boravio je u egiptaskom letovalištu Šarm el Šeik, odabrao je hotel "Šeraton" i očekivao da će se dobro provesti.

– Ljudi moji, ja sam prvi put uplatio aranžman za hotel sa pet zvezdica. Ceo život sam bio u hotelima sa tri zvezdice, toliko sam imao para, jednom sam, istina, bio i u hotelu sa četiri zvezdice. Hteo sam da vidim kako je to biti u hotelu sa pet zvezdica – započeo je svoj iskaz pred arbitražnim većem Inspektor Blaža i nastavio:

– Odmor u Srbiji planira se samo jednom godišnje i nikada u životu nisam toliko para odvojio za put, a desilo mi se toliko lošeg da ne mogu da opišem. Tamo gde su nas smestili, to nije pet zvezdica, to je kategorija dve zvezdice, to su neki depandansi. Toliko je taj naš deo bio prljav, mislim da bi u bilo kom selu u Srbiji bolje spavali nego u hotelu u koji su nas smestili. Tražili smo zamenu i dobili hotel navodno sa pet zvezdica, a on u stvari nije imao više od tri, eventualno tri i po zvezdice. Neverovatno je da smo u našoj grupi dali po 730 evra za aranžman, a da smo dobili takav smeštaj.

U celu priču umešao se advokat "Kontikija" Jovan Micić, podnoseći potvrdu o zvaničnoj kategorizaciji hotela od pet zvezdica, koja je dobijena prekjuče iz Egipta. Ističe da je postupljeno u skladu sa opštim uslovima putovanja i ugovorom, a kao dokaz izvlači potvrdu koju je potpisala grupa od 28 putnika kojom su se saglasili da prihvataju promenu hotela.

Publika se, onda, uskomešala. Inspektor Blaža tvrdi da nije ništa potpisao i traži papir sa ovim parafima: "Osporavam potpis 100 odsto". Nastaju međusobna prozivanja, pretnje zbog navodnih falsifikata, a predsedavajući arbitraže Budo Vučinić pokušava da smiri celu situaciju.

Jednočasovno suočenje se privodi kraju, svima ponestaje snage, a za reč se javlja suvlasnik "Kontiki trevela" Slobodan Mićić koji tvrdi da su u vreme prvomajskih praznika hoteli bili puni i da nije bilo lako pronaći slobodna mesta.

– Trudio sam se da se sve učini, da se nađe najbolji hotel koji ima mesta, a hotel "Šeraton" imamo već deset godina u ponudi – kaže Mićić, a kao ključni argument navodi da je prekjuče u ovom hotelu boravio lično saudijski kralj.

Inspektor Blaža i publika postaju sve nervozniji, arbitražno veće oseća zamor i predlaže prekid od deset minuta kako bi "zaraćene strane" pokušale da pronađu dogovor. Inspektor Blaža traži da mu "Kontiki" vrati ceo iznos od 120.000 dinara, dok svoju ponudu Slobodan Mićić nije javno izneo.

Tako se bez dogovora o poravnanju završava sastanak. Jednog dana biće zakazan novi. Arbitraža će narednih nedelja saslušati i preostale iz ove grupe od 28 putnika. Kako to "ide brzo" sa arbitražom videlo se pre ovog suđenja kada je "sporazumno završeno" poravnanje sa putnicima koji su prošle godine letovali na Skijatosu.

A Inspektor Blaža, koji se toliko radovao provodu u Egiptu, sigurno je, bez obzira na to kako se završio spor, nikada više neće uplatiti aranžman za hotel sa pet zvezdica. Bilo, ne ponovilo se.

Darko Knežević

[objavljeno: 29.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.