Inspekcija otkrila 607 neprijavljenih radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija otkrila 607 neprijavljenih radnika

Inspekcija rada je tokom pojačanih kontrola u avgustu na gradilištima u Srbiji otkrila da je od 4.953 zatečena radnika njih 607 ili 12 odsto radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 839 poslodavaca, a na nekoliko lokacija, prevashodno u Beogradu, radnici su u trenutku dolaska inspekcije pobegli sa gradilišta.

Najdrastičniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << primeri rada "na crno" utvrđeni su kod poslodavaca koji izvode građevinske radove na Kopaoniku, gde su kod jednog poslodavca svi zatečeni radnici, njih 14, radili bez ugovora o radu.

Na jednom gradilištu u Tutinu od 11 angažovanih osoba, 10 je bilo neprijavljeno, dok je u Beogradu na opštini Zvezdara od 18 zatečenih radnika 13 radilo "na crno", na opštini Novi Beograd od 16 zatečenih 12 je bilo neprijavljeno, a na opštini Voždovac je od 10 radnika osam angažovano "na crno".

Takođe, u Vranju je kod jednog poslodavca zatečeno šest radnika i svi su bili neprijavljeni.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, inspektori su podneli 137 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdali 27 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada.

Inspekcija rada je zbog utvrđenih nepravilnosti donela 125 rešenja rešenja u oblasti radnih odnosa, 232 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 41 rešenje o zabrani rada na mestu rada zbog neposredne ugroženosti bezbednosti i zdravlja zaposlenih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inspekcija otkrila 607 neprijavljenih radnika

Izvor: Blic, 03.Sep.2016

Inspekcija rada je tokom pojačanih kontrola u avgustu na gradilištima u Srbiji otkrila da je od 4.953 zatečena radnika njih 607 ili 12 odsto radilo bez ugovora o radu i bez prijave na obavezno socijalno osiguranje, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja...Kontrolama...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.