Izvor: B92, 13.Mar.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infrastruktura za najsiromašnije

Beograd, Priboj -- Iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) za razvoj infrastrukture 40 najsiromašnijih opština Srbije ove godine biće izdvojene dve milijarde dinara.

Osim što imaju najniže prosečne plate u Srbiji, reč je o opštinama sa manje od polovine asfaltiranih ulica, bez kanalizacije, vodovoda. Timovi Ministarstva za NIP posetiće do 1. aprila sve opštine i na osnovu podataka prikupljenih na terenu odlučivaće se o tome šta u opštinama treba raditi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Osamdesetih godina Svrljig je bio mesto u koje su dolazili stanovnici okolnih sela i gradova u potrazi za poslom i boljim životom, a danas je Svrljig mesto iz kojeg ljudi odlaze.

Sa prosečnom platom od 10.000 dinara, to je jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji. Opština nema izgrađenu infrastrukturu, ali ni novca. Predsednik opštine Svrljig Milija Miletić šansu za razvoj vidi u izgradnji puteva.

"Pošto gravitiramo na magistralnom delu puta između Niša i Zaječara, 16 kilometara od autoputa, to nam je velika šansa. Prolazi tu i put za Babin zub. Veliki akcenat stavljamo na lovni turizam, na seoski turizam, na poljoprivredu”, kaže Miletić.

Ni opština Trgovište, koja se nalazi na krajnjem jugu Srbije, na samoj granici sa Makedonijom, nema bolju statistiku. Od 6.500 stanovnika, polovina nema posao, a prosečna plata onih koji rade je oko 13.000 dinara.

Najveći problem Trgovišta je iseljavanje stanovništva i status slepog creva u putnoj mreži Srbije, kaže predsednik opštine Trgovište, Vlasta Petrović.

"Mi smo zabačeni od autoputa oko 50 kilometara. I kad idete autoputem u opštinu Trgovište, morate da se vratite ponovo jer nemamo izlaz iz opštine, da otvorimo opštinu ka Makedoniji. Još 10 kilometara nam treba da napravimo taj put, da se povežemo sa Krivom Palankom, to je opština u Makedoniji”, objašnjava Petrović.

Iz Nacionalnog investicionog plana je upravo za razvoj infrastrukture 40 najsiromašnijih opština Srbije za ovu godinu izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Pošto u prethodnom periodu nije ostvarena čak jedna trećina projekata, izbor prioriteta i trošenje sredstava sada će kontrolisati Ministarstvo za NIP.

"Mi danas nemamo prava da ove dve milijarde iskoristimo na takav način da ćemo projekte da započnemo, niti imamo prava da u ovim trenucima, uzimajući u obzir u kakvom stanju se nalaze ove opštine u Srbiji, da ne iskoristimo sredstva na najbolji mogući način”, smatra resorna ministarka Verica Kalanović.

Gotovo polovina najsiromašnijih opština je na jugu Srbije. Loša situacija je i istočnom delu zemlje, dok u Vojvodini samo Žitište i Nova Crnja spadaju u kategoriju siromašnih i nerazvijenih opština.

Prva opština koju će obići predstavnici NIP-a biće Bojnik, koji se nalazi na samom dnu tabele siromašnih.

Priboj: Vlada Srbije nas ignoriše

Zamenik predsednika opštine Priboj Dragomir Minić optužio je Vladu Srbije da ignoriše probleme u ovoj opštini i najavio je proteste građana Priboja ispred sedišta Vlade u Beogradu.

"Mi u Priboju nećemo dozvoliti nikome da se igra sa sudbinom 36.000 stanovnika prema kojima Vlada Srbije i njena ministarstva imaju potpuno ignorantski odnos", rekao je Minić i dodao da premijer Srbije Mirko Cvetković nije odgovorio na pismo čelnika Priboja da ih primi na razgovor o socijalnoj i ekonomskoj situaciji u tom gradu.

On je naglasio da se građani Priboja ukoliklo, krenu pred Vladu Srbije, neće vratiti iz Beograda, "dok Vlada ne obezbedi isti tretman Priboju kao i ostalim najnerazvijenijim opštinama u Srbiji".

"Zar ne zvuči cinično činjenica da je u januaru prosek plata zaposlenih u Priboju bio po Vladinoj statistici 10.888 dinara, ubedljivo najmanji u Srbiji, ali to nije bilo dovoljno da Ministarstvo ekonomije Priboj ne uvrsti medu 40 najsiromašnijih opština u Srbiji", upitao je Minić.

Po njegovim rečima, iako je Priboj konkurisao sa 18 projekata kod Vladine agencije za Nacionalni investicioni plan, opštini Priboj nije dodeljen nijedan projekat.

Iz Priboja su u poslednje vreme po nalogu Vlade i ministarstava u susedno Prijepolje prebačeni carina, iako je Priboj pogranični grad, zatim poreska uprava, policija, Opštinski sud, finansijska policija, zdravstvene službe, a moguće je da će se odavde izmestiti bolnica i gimnazija.

Minić je rekao da Vlada Srbije nije ništa učinila da se nađe odgovarajući strateški partner Fabrici automobila FAP, nosiocu privrednog razvoja u jugozapadnoj Srbiji.

"Neko svesno radi na uništavanju Priboja, a njegovi građani više neće trpeti i preselićemo se pred Vladu Srbije, za šta imamo potpun konsenzus svih politickih stranaka i svih građana ove nacionalno mešovite sredine", zaključio je Minić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.