Inflacija zbog nafte i suše

Izvor: B92, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Inflacija zbog nafte i suše"

Beograd -- Ministar finansija Mirko Cvetković potvrdio je procene da će inflacija do kraja ove godine iznositi oko 10%, umesto planiranih 6,5.

On kaže da je visoka inflacija posledica povećanja cena nafte na svetskom tržištu i poljoprivrednih proizvoda u Srbiji. Ukupna inflacija, prema predviđanjima državnih zvaničnika, u idućoj godini će iznositi oko 6 odsto. Ministar Cvetković kaže da je ukupna inflacija u 2007. godini dvocifrena delimično zbog povećane javne potrošnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa kraja 2006. godine, koja se prelila u ovu godinu.

On tvrdi da su glavni razlozi za to porast cene nafte na svetskom tržištu i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, što je posledica suše.

Cvetković navodi da se njegovo i guvernerovo tumačenje o premašenoj inflaciji razlikuje samo u stilu obraćanja.

"Pa i ako inflacija izmakne koji procenat gore dole mislim da makroekonomska stabilnost neće biti ugrožena, i u tom smislu ja želim da pošaljem poruku građanima da vode računa o troškovima da se racionalno ponašaju, ali isto tako želim da im kažem da nemaju posebne razloge da, uz sve ovo što se događa, imaju još jednu dodatnu brigu. E, sad je stvar čoveka kako će to da izrazi - polupuna, ili poluprazna čaša", rekao je Cvetković.

"Takođe, moramo imati u vidu da je inflacija delimično i rezultat povećane javne potrošnje, odnosno tražnje koja je otpočela u poslednjem kvartalu 2006. godine i nastavila se tokom 2007. u skladu sa obavezama koje su preuzete", kazao je ministar finansija.

Ministar finansija Mirko Cvetković (FoNet, arhiva)

Cvetković je poručio građanima da treba da nastave da vode računa o svojim troškovima, ali da ne treba da brinu zbog inflacije.

On obećava da će svi dogovori sa sindikatima će biti ispunjeni.

Ako dođe do značajnijeg rasta inflacije u 2008. godini, Cvetković kaže da će ići na dogovor sa sindikatima da se zarade zaposlenih usklade sa inflacijom.

"Mi ćemo uzeti ozbiljno ovo upozorenje, ne možemo uticati na spoljne faktore, ali učinićemo sve da inflacija bude u planiranom okviru i da dođe do rasta bruto domaćeg proizvoda”, izjavio je ministar finansija.

Do kraja godine očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda od oko 7,5 odsto i suficit u budžetu između 10 i 15 milijardi dinara, kaže Cvetković.

Novi budžet stupa na snagu 1. januara 2008. i u njemu, prema rečima ministra, imamo čiste prihode veće za 10%.

Guverner NBS Radovan Jelašić juče je najavio da će ukupna inflacija na kraju godine biti oko 10, umesto planiranih 6,5 odsto i da će zbog inflatornih očekivanja, Monetarni odbor NBS podići referentnu kamatnu stopu sa 9,5 na 10 odsto.

Nadležni obećavaju i da će zarade zaposlenih u javnom sektoru pratiti svaku promenu u stepenu rasta inflacije u narednoj godini.

Hanić: Ministarstvo finansija odgovorno

Dekan Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da su upozorenja guvernera sasvim opravdana i da je još od septembra bilo jasno da će inflacija ove godine biti dvocifrena.

Osim povećanja cena nafte, Hanić smatra da je na rast inflacije mnogo značajnije uticalo povećanje javne potrošnje, monopolski položaj komunalnih službi i javnih preduzeća u oblasti električne energije i telekomunikacija i velikih supermarketa.

Hanić smatra da je za to odgovorno Ministarstvo finansija.

"Na osnovu programa koji je obelodanjen može se zaključiti da Ministarstvo finansija ne planira da preduzima odgovarajuće mere koje bi obezbedile da takozvana bazna komponenta inflacije bude znatno niža, a onda se koristi samo jedna jedina poluga - monetarna poluga, koja je u domenu Narodne banke Srbije, koja je, inače, odgovorna, pre svega, za kontrolu rada cena, za stabilnost cena, za stabilnost cena tržišta i ukupnog efikasnog sistema", kazao je Hanić za B92.

Međutim, Hanić smatra da će, ukoliko Ministarstvo finansija ne preduzme odgovarajuće mere, stopa inflacije u 2008. godini nadmašiti 10 odsto iz 2007.

"Ministarstvo finansija bi, pre svega, trebalo da iznos javne potrošnje smanji na znatno manju meru, da obezbedi znatno efikasniju kontrolu cena usluga komunalnih usluga, usluga električne energije, fiksne telefonije i drugih gde postoji samo po jedan proizvođač, odnosno ponuđač takvih usluga. Oni imaju monopolski položaj koji im omogućava da svoje troškove iskazuju kao minimalne, međutim, oni su znatno, znatno iznad minimuma", tvrdi Hanić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.