Izvor: Blic, 31.Mar.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u martu 10 odsto

Inflacija u martu 10 odsto

BEOGRAD - Veštačko suzbijanje porasta cena i prikazivanje izuzutnog rasta proizvodnje postalo je glavno obeležje ekonomske politike u ovoj godini. Ono što statistika beleži daleko je od realnog života koji se odlikuje potisnutom inflacijom, produbljivanjem dispariteta, nestašicama i smanjenjem proizvodnje roba čije su cene pod kontrolom - rekao je Nebojša Savić na jučerašnjoj prezentaciji najnovijeg broja 'Konjukturnog barometra' Ekonomskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << instituta.

- Trenutno je 61 osto cena pod kontrolom i njihov porast u februaru je bio 1,25 odsto, dok su ostale koje se slobodno formiraju povećane za 2,57 odsto. Za poslednjih 12 meseci porast cena je 52,6 odsto i očekuje se da će ona i dalje rasti. Ukoliko se prikaže poskupljenje benzina, neizbežno je da inflacija u martu bude 10 odsto - naveo je Savić.

Oko 40 odsto anketiranih privrednika, prema rečima Gorana Pitića, očekuje porast cena u narednom periodu, dok 20 odsto najavljuje poskupljenje svojih proiozvoda. On je dodao da rastu nenaplaćena potraživanja u privredi, delom i zbog toga što se ne plaćaju radovi na obnovi zemlje.

Povećanje proizvodnje u februaru od 20,7 odsto u odnosu na januar je iznenađujući skok koji se, kako je naglasio Savić, može potumačiti šminkanjem statističkih podataka. Pravo stanje u privredi ogleda se u činjenici da je u odnosu na isti mesec prošle godine proizvodnja u padu 5,1 odsto.

Novčana masa krajem februara je, prema proceni stručnjaka Ekonomskog instituta, bila oko 17 milijardi, a promena njene strukture objašnjava relativnu stabilnost uličnog deviznog kursa. Naime, smanjeno je učešće gotovine u korist depozitnog novca, što izaziva rast žiralnog deviznog kursa. Tržišne kamatne stope kreću se oko šest odsto, iako su one 'zamrznute' na nivou od 3,9 odsto. M.V. 'Socijalni mir'

U februaru je, kako su ocenili stručnjaci Ekonomskog instituta, potrošnja drastično porasla. To je, naglasio je Savić, posledica povećanih isplata stanovništvu kako bi se očuvao socijalni mir. Primanja građana su novčano veća za 37, a realno za 35 odsto u odnosu ne prethodni mesec. Prosečna plata u Srbiji bila je 1.675, a u Crnoj Gori 3.309 dinara.

Javni prihodi države iznosili su oko 7,7 milijardi dinara i nominalno su veći su za 10, a realno za 8,6 odsto u odnosu na januar.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.