Inflacija u evrozoni porasla na 1,5 odsto

Izvor: B92, 18.Dec.2017, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u evrozoni porasla na 1,5 odsto

Brisel -- Stopa inflacije u evrozoni porasla je na 1,5 odsto u novembru na godišnjem nivou u odnosu na 1,4 odsto u oktobru.

To je saopštila je danas Evropska kancelarija za statitstiku Eurostat, čime je potvrđena prva procena objavljena krajem novembra.

Ta cifra je u skladu sa očekivanjima analitičara ali je i dalje ispod dva odsto što je cilj Evropske centralne banke. ECB smatra inflaciju koja je neznatno ispod dva odsto kao znak dobrog zdravlja ekonomije, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema njoj to odgovara definiciji stabilnosti cena.

Najniža stopa inflacije zabeležena je na Kipru od 0,2 odsto, u Irskoj od 0,5 odsto i u Finskoj od 0,9 odsto, a najviša u Litvaniji od 4,2 odsto i Estoniji, 4,5 odsto. ;

Na nivou cele Evropske unije inflacija u novembru je iznosila 1,8 odsto u odnosu na 1,7 odsto u oktobru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.