Inflacija u Srbiji usporava: Gotovo da nema rasta cena

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 13:47

Inflacija u Srbiji usporava: "Gotovo da nema rasta cena"

Inflacija usporava, dosegla je maksimum u martu od 16,2 odsto. Milan Trajković iz Narodne banke Srbije za RTS kaže da prvih 15 dana jula skoro nema rasta cena.

Očekuje da se u drugoj polovini ove godine mesečna stopa inflacije spusti na 1,3 odsto u proseku. Udeo uvezene inflacije u Srbiji sada je manji.

Inflacija u Srbiji nastavlja da usporava – sa 14,8 odsto u junu, pala je na 13,7 odsto. Ipak, cene su proteklog meseca i dalje rasle.

Kada se pogleda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godišnji nivo, neke namirnice su poskupele i više od 40 odsto – zvanično.

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS Milan Trajković rekao je, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije, da se ne oseća usporavanje inflacije zbog mesečne inflacije koja je bila 0,7 odsto.

Prema njegovim rečima, bitno je da razlikujemo međugodišnju i mesečnu inflaciju.

"Kada gledamo međugodišnje, inflacija usporava, dostigla jer maksimum u martu – 16,2 odsto, sada je 13,7 odsto. I dalje imamo neki mesečni rast cena. Ono što je dobro da i taj mesečnmi rast cena usporava. U periodu kada smo se suočavali sa najvećom inflacijom – od aprila prošle do februara ove godine mesečna inflacija u proseku iznosila je 1,3 odsto. Poslednjih nekoliko meseci iznosi oko 0,7 odsto mesečno", istakao je Trajković.

Očekuje da se u drugoj polovini ove godine mesečna stopa inflacije spusti na 1,3 odsto u proseku.

"U prvih 15 dana jula mi ne vidimo gotovo nikakav rast cena. Moguće je da čak u julu do kraja meseca budemo bez mesečne inflacije, čak je moguće da mesečna inflacija bude negativna po prvi put posle više od dve godine", napomenuo je Trajković.

Uvezena inflacija

Trajković je rekao da je uvezena inflacija ozbiljnije usporila, kada je reč o svetskim cenama energenata i svetskim cenama hrane, određenih sirovina i metala.

Ukupna inflacija u zemljama koje su naši najveći spoljnotrgovinski partneri jeste usporila, ali ne u nekoj značajnijoj meri.

"Možemo da kažemo da je udeo uvezene inflacije u Srbiji sada manji. Inflacija je u julu bila 13,7 odsto međugodišnje. Međutim, da nije bilo rasta cena povrća od početka godine, ona bi bila za nekih 1,5 procentnih poena niža", objasnio je on.

U maju i junu smo imali veliku količinu padavina koja nije pogodovala rodu povrća.

"Što se poljoprivredne sezone tiče, ona je za sada prosečna. Što se desilo u maju i junu za sada nije imalo neki značajniji uticaj na ukupnu poljoprivrednu sezonu, tek treba da vidimo koji će biti prinosi kukuruza i industrijskog bilja – za sada je ta sezona prosečna", ističe Trajković.

Projekcija inflacije

Što se tiče naše projekcije ona je nepromenjena, rekao je Trajković.

U odnosu na maj ove godine i u odnosu na februar vidimo da bi međugodišnja inflacija trebala svakog meseca da uspori za po jedan procentni poen – da se od septembra nađe na nekom nivou između 10 i 11 odsto a da se do kraja godine spusti na neki nivo od 8 odsto i da zatim u granice cilja NBS koji iznosu 4 plus-minus 1,5 uđe sredinom sledeće godine, može da se desi i koji mesec ranije, objasnio je Trajković.

Povećana referentna kamatna stopa, kako se to argumentuje

Trajković kaže da Narodna banka jednostavno želi da bude sigurna da će se inflacija spuštati onim tempom koji mi želimo.

"Ono što je tu takođe bitno, to je da se bazna inflacija – kada iz inflacije isključimo cene hrane i cene energenata pre svega, ne smanjuje onim tempom koji bismo svi želeli, mislimo na centralne banke, tu je Evropska centralna banka", kaže on.

Kako kaže, to je razlog zašto je Evropska centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu i to je jedan od razloga što smo je i mi povećali.

"Želimo da vidimo i smanjenje inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede. Njihova očekivanja se smanjuju kada je reč o očkivanoj inflaciji za dve i tri godine unapred. Voleli bismo da počnu da se smanjuju za godinu dana unapred. To se za sada ne dešava", dodaje on.

Krediti i kamate

Podseća da je ECB podigla referentnu kamatnu stopu na 4%, što će se svakako preneti na euribor kamatnu stopu.

ECB ne može da tvrdi da je ovo poslednje povećanje referentne kamatne stope. Što se tiče jeseni, mislim da tržišta ne očekuju neko značajnije smanjenje kamatnih stopa, što ne znači da do smanjenja kamatnih stopa neće doći u nekim narednim godinama, navodi on.

Mehanizmi Narodne banke Srbije

Što se tiče Narodne banke Srbije, kada je reč o euriboru, ne možemo mnogo da utičemo, podvukao je Trajković.

"Ono što smo mogli da uradimo, to smo i uradili. Mi smo očuvali stabilnost deviznog kursa. To je bitno za sve građane koji su zaduženi u evrima", navodi Trajković.

Ukazuje da je doneta još jedna mera: a to je da smo bankama naložili da moraju da ponude klijentu produženje ugovorene ročnosti, ako dođe do problema u otplati, ukoliko se odnos između rate kredita i zarade klijenta drastično promeni.

Međutim, navodi da se nije značajan broj ljudi javio, a to se vidi i kada kroz problematične kredite u sistemu – što se tiče stambenih kredita, krajem 2021. problematično je bilo svega 2% tih kredita, sada je to 1,5%.

"Dakle, nemamo sistemski problem", zaključio je Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.