Inflacija u Danskoj oborila rekord star 40 godina

Izvor: Capital.ba, 12.Sep.2022, 11:52

Inflacija u Danskoj oborila rekord star 40 godina

KOPENHAGEN – Stopa inflacije u Danskoj dostigla je najviši nivo u posljednje četiri decenije, nakon što su cijene hrane i energije skočile, a takvo stanje prijeti da zaustavi ekonomski rast u ovoj nordijskoj zemlji. Foto: Pixabay Indeks potrošačkih cijena je u augustu skočio za 8,9 posto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži tempo od početka 1983. godine, saopštio je u ponedeljak danski statistički zavod iz Kopenhagena. U julu je iznosio 8,7 posto. “Inflacija je Ahilova peta i >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << u danskoj i u evropskoj ekonomiji”, rekao je u bilješci Mathias Dollerup Sproegel, viši ekonomista u Sydbank. Trenutne cijene znače da će prosječna danska porodica morati potrošiti dodatnih 40.000 kruna (5.400 dolara) godišnje na robu široke potrošnje, u poređenju s 2021. godinom, rekao je on. Prije dvije sedmice, danska vlada smanjila je prognozu ekonomskog rasta za ovu i sljedeću godinu, jer rastuća inflacija narušava potrošačku moć i šteti tržištu rada. Stopa inflacije će vjerovatno skočiti na 7,3 posto u prosjeku ove godine, a zatim će usporiti na 3,3 posto u 2023. godini, navodi ministarstvo finansija. Bazna stopa inflacije, koja isključuje efekte energije, porasla je na šest posto u augustu sa 5,5 posto prethodnog mjeseca. “Inflacija izaziva krhku situaciju i lako možemo vidjeti daljnje povećanje”, rekao je u bilješci Jeppe Juul Borre, glavni ekonomista Arbejdernes Landsbank. Vlada je u svom prijedlogu budžeta za sljedeću godinu izdvojila dvije milijarde kruna za pomoć kako bi se suprotstavila efektima ubrzane inflacije. Već je ove godine dodijelila 2,4 milijarde kruna pomoći Dancima s niskim primanjima pogođenim većim troškovima grijanja i ograničila je povećanje stanarine. Bloomberg Adria Чланак Inflacija u Danskoj oborila rekord star 40 godina се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Inflacija u Srbiji porasla 13,2 odsto

Izvor: Capital.ba, 12.Sep.2022

BEOGRAD – Inflacija u Srbiji porasla je 13,2 odsto u avgustu na godišnjem nivou i tako nastavila rast koji bilježi od početka godine. Foto: Pexels Na ponovno povećanje potrošačkih cijena u Srbiji najviše je uticalo povećanje cijena energenata, koje traje od početka rata u Ukrajini, ali i povezana...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.