Inflacija u 2010. godini do 10 odsto

Izvor: S media, 30.Nov.2010, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u 2010. godini do 10 odsto

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je danas da će godišnja inflacija za 2010. u Srbiji iznositi izmedju devet i 10 odsto što je više od onog što je bilo planirano i projektovano ekonomskom politikom za ovu godinu.

"Bilo je planirano šest plus - minus dva odsto, prešli smo i onih plus dva odsto", kazao je Milosavljević novinarima u Privrednoj komori Srbije i dodao da veruje da će inflacija sledeće godine biti za četiri do pet odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << niža od ovogodišnje.

Porast inflacije u Sloveniji

To što je inflacija u 2010. premašila projektovani iznos, posledica je svetske ekonomske krize, rasta cena energenata ali i cena prehrambeno poljoprivrednih proizvoda "koje su praktično duplirane i dostigle su istorijski maksimum u prethodnih nekoliko godina", objasnio je Milosavljević.

On je ukazao da je razlog za premašivanje ciljane inflacije i depresijacija dinara, odnosno slabljenje vrednosti domaće valute za oko 15 procenata na godišnjem nivou."To se sve prelilo na više cene gotovo svih proizvoda na tržištu", naveo je.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.