Izvor: Blic, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u 2007. će premašiti devet odsto

Ukupna inflacija u 2007. godini u Srbiji će biti veća od devet odsto, ocenili su danas stručnjaci Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) u Beogradu.



Kako su naveli, inflacija je u prvih 11 meseci ove godine dostigla 8,7 odsto, a porastu cena od 1,1 odsto u novembru najviše su doprinela poskupljenja prehrambenih proizvoda i naftnih derivata.

Cene industrijskih prehrambenih proizvoda su u poslednja četiri meseca povećane za 10,7 odsto, čime je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u vrhu po poskupljenjima hrane u regionu i Evropi, ocenili su u CEVES-u.

Bazna inflacija, odnosno porast cena koje nisu pod kontrolom države, u novembru je bila 0,7 odsto i od početka godine je dostigla 4,5 procenta. Prema procenama CEVES-a, bazna inflacija će na kraju 2007. godine verovatno biti oko pet procenata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.