Inflacija tone - centralna banka reže kamatu

Izvor: B92, 06.Apr.2016, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija tone - centralna banka reže kamatu

Nju Delhi -- Centralna banka Indije snizila je referentnu kamatnu stopu na petogodišnji minimum od 6,5 odsto zbog potonuća inflacije, a takav potez su ekonomisti i očekivali

Indijska banka rezervi (RBI) saopštila je da će sniziti referentnu kamatu na pozajmice koje odobrava poslovnim bankama za 25 baznih poena sa sadašnjeg nivoa od 6,75 odsto, prenosi agencija AFP.

"Inflacija merena indeksom potrošačkih cena (CPI) oštro je pala u februaru posle šest uzastopnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseci rasta", rekao je guverner RBI, Raguram Rajan, u saopštenju izdatom posle prvog sastanka o politici centralne banke u fiskalnoj 2016/17. godini.

Inflacija u Indiji je iznosila u februaru 5,2 procenta, što je niže od očekivanja, ali je i dalje u skladu sa ciljanim nivoom RBI u poslednjih nekoliko meseci.

Indijski ministar finansija Arun Džaitli najavio je u februaru da će se vlada držati svog ambicioznog cilja smanjenja fiskalnog deficita na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda u 2016/17. godini.

Ta dva faktora daju prostor guverneru Rajanu, čiji je prioritet da drži pod kontrolom ranije galopirajuću inflaciju, labavljenjem monetarne politike putem smanjenja kamatnih stopa.

U 2015. godini, Rajan je "potkresao" kamatu na pozajmice za 125 baznih poena kroz četiri jednokratna smanjenja.

Banka je poslednji put snizila referentnu kamatu 29. septembra za iznenađujućih 50 baznih poena, navodi francuska agencija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.