Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija raste zbog struje

Beograd -- Inflacija bi ove godine mogla da bude oko 13 odsto, ocenjuju ekonomisti posle najnovijeg poskupljenja struje i putarine.

Sasvim je izvesno da inflacija neće biti jednocifrena, kako je prvobitno planirano za ovu godinu, a novu projekciju ukupnog rasta cena Ministarstvo finansija saopštiće do kraja meseca. U julskim računima za struju građani će kilovat- čas plaćati skuplje u proseku za 8, 8 odsto, a industrija u proseku za 10 odsto.

Istovremeno, od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas se putarina naplaćuje po novim cenama za vozila sa domaćom registracijom, odnosno cena putarine je povećana za 63 odsto.

Imajući u vidu ta poslednja poskupljenja, kao i dosadašnja kretanja cena, sasvim je izvesno da inflacija neće biti između 9 i 10 odsto, kako je planirano za čitavu godinu. Takava stav izneo je i guverner Radovan Jelašić.

"Za prvih šest meseci inflacija je bila osam odsto, pa nije više moguće da se ostvari planirano. Ono što je moguće i što treba jeste da to odstupanje bude minimalno", kazao je Jelašić.

Međutim, s obzirom na to da bi sledeće trebalo da poskupi gorivo, još se ne može precizno utvrditi koliko će cena struje, benzina i putarine, kao glavnih faktora rasta svih cena, uticati na inflaciju. Novu projekciju ovogodišnje inflacije Ministarstavo finansija trebalo bi da saopšti do kraja jula, prilikom rebalansa budžeta.

U Zavodu za statistiku, s druge strane, procenjuju da će inflacija biti između 13 i 15 odsto, a ekonomista Stojan Stamenković kaže da je jednocifrena inflacija od početka bila nerealan cilj: "Realan cilj trebalo bi da se postavi da ne pređe prošlogodišnju, znači 13 odsto i imamo šanse da se uklopimo, ukoliko se istraje na stabilizacijskoj politici, koja se vodi pod pristiskom MMF-a i koja će se sprovoditi do kraja godine."

Međutim, ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov izjavio je da postoji mogućnost da struja u Srbiji do kraja godine još jednom poskupi, ali da će to zavisiti od državne politike. On je dodao da će Elektroprivreda Srbije morati da napravi rebalans plana poslovanja, jer struja nije poskupela koliko je planom predvidjeno za ovu godinu.

Dodajmo i to da je Narodna banka Srbije pustila danas u opticaj novu seriju kovanica od jednog, pet i 10 dinara, kao i novu novčanicu od 200 dinara, na kojima se, prvi put, nalazi grb Republike Srbije, umesto dosadašnjeg grba SR Jugoslavije i Narodne banke. Promociji nove serije novčanica prisutsvovao je i bivši guverner, ministar finansija Mlađan Dinkić, kao i predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković.

"Ja nisam ljubitelj guvernera jer oni koje lično poznajem su izrazite cicije. Možda je to dobro za državu, ali ja lično nisam srećan, ali sam ponosan što su obojica pokazala kako se brani nacionalni interes. Dinkić je stavio lik Slobodana Jovanovića na našu najvredniju novčanicu", kazao je Marković.

Narodna banka Srbije proslavila je 121. godišnjicu, a tim povodom postavljena je i spomen ploča piscu Branislavu Nušiću na zgradi centralne banke jer je tu prvobitno bila njegova rodna kuća.

Izdvaja se Elektroistok

Elektroprivreda Srbije početkom godine tražila je, podsetimo, da struja od 1. aprila poskupi za 14 odsto, ali je Ministarstvo finansija to odbilo uz obrazloženje da prvo treba da počne proces restrukturiranja te kompanije.

Deo restrukturiranja je i izdvajanje delova preduzeća iz sastava EPS-a kako bi se obezbedila efikasnost sistema. Tako se iz sastava Elektroprivrede Srbije danas izdvaja dosadašnje preduzeće za prenos električne energije "Elektroistok", koje će od sada poslovati pod nazivom "Elektromreža Srbije".

Prema rečima direktora EMS-a Dragana Vignjevića, zadatak tog novog preduzeća biće da obezbedi pouzdan i siguran prenos električne energije do potrošača, da organizuje tržište i omogući transakcije i tranzit električne energije. "Srbija je na važnim elektroenergetskim transverzalama i novo javno preduzeće EMS obezbediće Srbiji značajan devizni priliv na ime usluga tranzita električne energije", naglasio je Vignjević.

Preduzeće "Elektroistok" do sada je poslovalo u sastavu EPS-a i bavilo se prenosom električne energije. U njemu je zaposleno oko 1.500 radnika. Tako će se Elektroprivreda Srbije sada baviti samo proizvodnjom, distribucijom i prodajom električne energije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.