Izvor: B92, 28.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija prešla 6,5 odsto

Beograd -- Inflacija je premašila ovogodišnji plan od 6,5 odsto, navodi Zavod za statistiku.

Cene roba i usluga u Srbiji u septembru su veće 0,8 odsto nego u avgustu, a 6,9 odsto nego u decembru prošle godine. U Zavodu navode da to znači da je na kraju septembra inflacija premašila ovogodišnji plan od 6,5 odsto, ali šta će se s cenama dešavati do kraja godine predstavnici Zavoda nisu želeli da prognoziraju na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansija Mirko Cvetković je ranije ocenio da će na kraju godine inflacija, najverovatnije, biti oko 8,5 odsto, dok je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić procenio da će bazna inflacija, koja je bila planirana u okviru od četiri do osam odsto, biti između četiri i 4,5 odsto.

U septembru su najviše poskupeli industrijski prehrambeni proizvodi, 3,9 odsto, a poljoprivredni proizvodi 2,5 odsto. Piće je poskupelo 0,8 odsto, a industrijski neprehrambeni proizvodi pojeftinili su 0,2 odsto.

Troškovi života su veći 1,8 odsto nego u avgustu, a 8,1 odsto nego u decembru prošle godine.

Imlek: Veće cene mleka, pet odsto

Beogradski Imlek će u ponedeljaj, 1. oktobra, povećati proizvođačku cenu mleka oko pet odsto.

"Biće povećana i otkupna cena mleka na 18 do 25,6 dinara po litru, bez premija i poreza na dodatu vrednosti, u zavisnosti od količine i kvaliteta", rekla je portparolka Imleka Nevena Veselinović tokom posete kooperantnoj farmi Štanč u Opštini Alibunar.

Ona je podsetila da je trenutna otkupna cena litra mleka ekstrakvaliteta 23 dinara, bez premija i PDV-a.

Nevena Veselinović je navela da će se povećanje otkupne cene mleka samo delimično preliti na prerađivačku cenu kako bi se zaštitili i potrošači, ali nije mogla da prezicizira koliko će biti cena mleka i mlečnih prerađevina u maloprodaji jer to zavisi od trgovinskih marži.

Imlek je pre mesec dana povećao otkupnu cenu mleka od 12 do 15 odsto zbog posledica suše i povećane cene kukuruza i štočne hrane, a tada je proizvođačka cena povećna od dva od četiri odsto.

Trenutno je cena jednog litra pasterizovanog mleka u maloprodaji oko 48 dinara, dok je litar dugotrajnog mleka 78 dinara.

Imlek ima oko 14.000 kooperanata, dnevno obradi 750.000 litara mleka, a zauzima oko 40 odsto tržišta mleka u Srbiji.

Po podacima Udruženja proizvođača mleka, u Srbiji je registrovano 285 mlekara, u kojima se dnevno preradi više od milion litara mleka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.