Inflacija prema planu

Izvor: RTS, 28.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija prema planu

Do kraja godine inflacija bi trebalo da bude oko 8,8 odsto, što je u okviru planiranog, navodi se u izveštaju NBS. Moguće smanjenje referentne kamatne stope. Sporazum s MMF-om jača poverenje investitora u Srbiju.

Inflacija u Srbiji do kraja juna imaće silaznu putanju, nakon čega će zabeležiti blagi rast, tako da bi na kraju godine trebalo da bude u okviru ciljanog raspona i iznosi oko 8,8 odsto, rečeno je na predstavljanju Izveštaja Narodne banke Srbije o inflaciji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Direktor Sektora NBS za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić izjavio je da će na stabilizaciju cena do kraja godine uticati pad tražnje, nove mere fiskalne politike i usporavanje rasta cena pod kontrolom države.

Prema njegovim rečima, ublažavanje inflatornih pritisaka otvoriće mogućnost za dalje ublažavanje monetarne politike, tako da je u narednom periodu verovatnije da će referentna kamatna stopa biti snižena, nego da će biti povećana ili zadržana na sadašnjih 14 odsto.

Hinić je istakao da bi ublažavanje monetarne politike moglo izostati ako rast regulisanih cena premaši dogovoreni okvir od 13 odsto plus minus dva odsto ili ako loša godina za poljoprivredu ugrozi ciljani nivo inflacije.

Ključno kretanje kontrolisanih cena

Branko Hinić je napomenuo da se u drugom tromesečju ove godine očekuje znatno manji rast cena pod kontrolom države nego od početka godine, a najveći rast imaće cene naftnih derivata - 13,1 odsto, lekova - 9,6 odsto i komunalno-stambenih usluga - 3,6 odsto.

Od početka godine kreditna aktivnost banaka prema stanovništvu opada, dok prema privredi blago raste, naveo je Hinić ističući da to ne može da nadomesti nedostatak prekograničnih kredita.

Hinić je naglasio da se smanjenje referentne kamatne stope i dalje ne odražava na smanjenje kamatnih stopa banaka dodajući da banke u Srbiji imaju dovoljno sredstava, ali radije kupuju hartije od vrednosti NBS i Republike Srbije, nego što daju kredite.

Prema njegovim rečima, postoji obostrano nepoverenje između banaka i preduzeća, pošto preduzeća ne uzimaju kredite jer ne žele da ulaze u nove projekte u uslovima neizvesne privredne perspektive, dok banke nemaju dovoljno poverenja u preduzeća.

Govoreći o aranžmanu Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom Hinić je izjavio da će to povećati poverenje investitora u Srbiju, popraviti kreditni rejting zemlje, što će značiti jeftinije izvore kreditiranja i olakšati pristup sredstvima Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inflacija do kraja godine oko 8,8 odsto

Izvor: Mondo, 28.Maj.2009

Inflacija u Srbiji do kraja juna imaće silaznu putanju, nakon čega će zabeležiti blagi rast, tako da bi na kraju godine trebalo da bude u okviru ciljanog raspona i iznosi oko 8,8 odsto.

Nastavak na Mondo...

Inflacija do kraja godine oko 8,8 odsto

Izvor: Blic, 28.Maj.2009

Inflacija u Srbiji do kraja juna imaće silaznu putanju, nakon čega će zabeležiti blagi rast, tako da bi na kraju godine trebalo da bude u okviru ciljanog raspona i iznosi oko 8,8 odsto, rečeno je danas na predstavljanju Izveštaja Narodne banke Srbije o inflaciji...Direktor Sektora NBS za ekonomske...

Nastavak na Blic...

Optimistični podaci NBS

Izvor: B92, 28.Maj.2009

Beograd -- Inflacija će do kraja juna imati silaznu putanju i na kraju godine bi trebalo da bude oko 8,8 odsto, procenjuju u Narodnoj banci... Najnovija analiza Narodne banke Srbije o makroekonomskim kretanjima donosi optimistične podatke u pogledu kretanja Srbije kroz ekonomsku krizu. Prema revidiranim...

Nastavak na B92...

Inflacija prema planu do 8,8 odsto

Izvor: Economy.rs, 29.Maj.2009, 06:37

Do kraja godine inflacija bi trebalo da bude oko 8,8 odsto, sto je u okviru planiranog, navodi se u izvestaju NBS. Moguce smanjenje referentne kamatne stope. Sporazum s MMF-om jaca poverenje investitora u Srbiju.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.