Inflacija oko deset odsto

Izvor: Politika, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija oko deset odsto

Ovu godinu Srbija završava inflacijom od oko deset odsto, izjavio je juče na konferenciji za medije guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. Zbog toga je Monetarni odbor NBS odmah povećao referentnu kamatnu stopu sa 9,5 na deset procenata, kao prvi pokušaj da se inflatorna očekivanja koliko-toliko primire. Prema guvernerovim rečima, na ovoliki rast inflacije, sa dve trećine, učestvovale su cene koje država kontroliše, a potom i poskupljenja hrane sa međugodišnjim rastom od oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 24 procenta. Inflatorna spirala se opasno zavrtela u drugoj polovini ove godine i neće se smiriti sve do sredine iduće. Do tada će stalno biti u dvocifrenoj zoni. Tek od jula 2008, ako uz NBS svoj deo posla obavi i vlada, može se očekivati izvesno usporavanje inflacije. Guverner se nada da će i poreska politika učiniti svoje kako bi se održala planirana stopa od svega šest odsto u idućoj godini.

U tom pogledu, stekao se juče utisak, on nije preveliki optimista. Zato već sada najavljuje i oštrije monetarne rezove, a ne samo podizanje referentne kamatne stope, jer je zadatak centralne banke kristalno jasan – svođenje inflacije na što niže stope. Otuda i plan da svoju, baznu inflaciju u 2008. zadrži u rasponu od tri do šest procenata. Taj cilj je, po njegovim rečima, i pored velikih izazova, ipak ostvariv.

Za ovu godinu taj interval je bio od četiri do osam, a ostvarena je stopa od 5,4 procenta. Tokom većeg dela godine guverner je kao cilj najavljivao donju granicu raspona – četiri odsto. Prebačaj je nastao zbog povećanih prihoda građana, rasta kreditnog potencijala banaka, sporog i nedovoljnog smanjenja javne potrošnje, ali i uticaja iz sveta, kao što su skok kamata u evrima ili nestabilnost finansijskog sektora.

Na pitanje novinara, kako će NBS reagovati na moguć skok cena sirove nafte na svetskim berzama, guverner Jelašić je rekao da "država ne može uticati na smanjenje svetske cene, ali može da ublaži cenovni efekat smanjenjem akciza". Da li će do toga i realno doći – nije njegovo da sudi.

Odgovarajući na pitanje, kolika će biti cena sadašnje antiinflacione politike, guverner Jelašić je rekao da se samo kod nas postavlja takvo pitanje. Nažalost, dolazi najčešće iz krugova vlade, odakle se najmanje očekuje. Pošto je trenutni "stok" hartija za repo-operacije između 210 i 215 milijardi dinara, pri referentnoj godišnjoj kamati od deset odsto, nije teško izračunati koliki je to iznos.

--------------------------------------------------------------------------

Tržišni kurs

Jučerašnji skok vrednosti evra guverner Jelašić je okvalifikovao kao "dokaz da tržište radi i da su njegove ćudi nepredvidive". Priznao je, ipak, da je do toga došlo zbog povećane tražnje evra nekoliko većih kupaca. I pored toga NBS nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu. Podsetio je da je od ukupno 253 radna dana NBS intervenisala u samo 17 dana. Od početka maja do juče prodato je, i to pre neki dan, svega četiri miliona evra na tom tržištu. Šta će biti sutra ili početkom 2008. reći će tržište i niko drugi, zaključio je Jelašić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.