Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Inflacija maksimalno 8,5 odsto"

Beograd -- Ministar finansija kaže da se dosadašnja inflacija uklapa u prognozu da će inflacija ove godine biti najviše 8,5 odsto.

Ako bi u naredna tri meseca inflacija porasla 0,5 ili čak 0,6 odsto, na kraju godine bi bila maksimalno 8,5 odsto, što je prilično dobar rezultat, rekao je Mirko Cvetković za RTS. On je objasnio da je uzrok ukupne dosadašnje inflacije od 6,8 odsto u ekonomskoj politici, što je bazna inflacija, i u raznim faktorima van kontrole države i njenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveza da ispravi ranije stvorene disparitete.

Inflacija, na koju utiče isključivo ekonomska politika, relativno je niska i verovatno će iznositi četiri ili 4,5 odsto, što je u granicama očekivanja, čak i Narodne banke Srbije, koja je početkom godine predvidela da će se kretati od četiri do osam odsto, precizirao je Cvetković.

On je naveo da nije moguće prognozirati događaje i da je moguć ogroman skok cena nafte na svetskom tržištu, a da je otklanjanje dispariteta u vezi s cenom struje odloženo za narednu godinu.

Uz ocenu da bi Ministarstvo finansija trebalo da izađe u susret penzionerima, Cvetković je najavio usklađivanje penzija, od 1. januara, s nivoom plata jer je prosečna penzija pala ispod 60 odsto prosečne plate. To znači da će penzije biti veće više oko 12 odsto, uz redovna povećanja koja prate inflaciju, najavio je Cvetković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.