Inflacija kuca na vrata, a Vlada se pravi da je gluva

Izvor: Blic, 28.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija kuca na vrata, a Vlada se pravi da je gluva

Na kraju godine inflacija u Srbiji biće oko 10 odsto umesto planiranih 6,5 odsto. U 2008. godinu ulazimo sa zabrinjavajuće visokom stopom ukupne inflacije. Inflacija nam kuca na vrata, a ne čuje je onaj koji hoće da bude gluv - upozorio je juče Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, na poslednjoj konferenciji za novinare u ovoj godini.

Kako je istakao Jelašić, od avgusta inflacija konstantno raste. Tako ćemo godinu završiti sa dvocifrenim rastom cena od 10 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od čega su cene koje reguliše država 6,6 odsto. Poljoprivredni proizvodi za godinu dana poskupeli su za čak 24 odsto.

- Monetarni odbor zato je juče podigao referentnu kamatnu stopu sa 9,5 na 10 odsto. Konkretni su razlozi za to. Od jačanja inflatornih očekivanja, visoke bazne inflacije pet meseci uzastopno, do mogućnosti fiskalne ekspanzije i porasta zarada u javnom sektoru krajem ove i početkom iduće godine. Takođe i zbog visokog kreditnog rasta u novembru, ali i trenutnih pritisaka na slabljenje dinara - rekao je Jelašić.

Iduće godine, kako kaže Jelašić, građani treba da očekuju da će poskupeti krediti koji imaju varijabilne kamatne stope, vezane za kretanje EURIBOR-a (referente kamatne stope za pozajmice u evrima među prvoklasnim bankama). Naročito dugoročni, gde spadaju recimo stambeni krediti. S druge strane, treba očekivati da će kod keš kredita eventualno doći do snižavanja kamatnih stopa.

Centralna banka i naredne godine će voditi restriktivnu monetarnu politiku i spremna je ako bude bilo potrebe i da dodatno pooštri mere.

- To će se odnositi na referentne kamatne stope, obavezne rezerve, supervizije, kao i druge mere koje bi bile u funkciji sprečavanja rasta inflacije izvan planiranog okvira - naglasio je Jelašić i dodao da država može da utiče tako što će konkretno u slučaju rasta cene nafte na svetskom tržištu ublažiti cenovni efekat smanjenjem akciza.

Guverner NBS je ponovio da je zacrtani cilj centralne banke da bazna inflacija u narednoj godini bude u rasponu od tri do šest odsto i ponovio da se od tog plana neće odstupati.

Dinar slabi

Dinar je u protekla dva dana ponovo počeo da slabi i pored značajnih priliva iz inostranstva. Komentarišući šta se dešava sa nacionalnom valutom, Jelašić ističe da je fluktuacija potvrda da devizno tržište funkcioniše. Kurs dinara prema evru, prema njegovim rečima, i dalje će određivati ponuda i tražnja na finansijskom tržištu.

- U 2008. godini NBS će tržištu prepustiti da ono određuje kretanje deviznog kursa gde će tržište na osnovu ponude i potražnje određivati dnevno kretanje, a intervenisati samo u izuzetnim slučajevima da spreči preveliki rast ili pad u toku dana - kaže guverner.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.