Inflacija i spoljno finansiranje glavni rizici

Izvor: S media, 08.Jan.2011, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija i spoljno finansiranje glavni rizici

Medjunarodni monetarni fond (MMF) ocenio je da je ekonomski oporavak Srbije zasnovan na izvozu dobio zamah, ali da su povećana inflacija i spoljno finansiranje glavni rizici za održanje makroekonomske stabilnosti.

Kako se navodi u izveštaju o šestoj reviziji aranžmana Srbije sa MMF-om (www.imf.org), Srbija se u poredjenju s državama u regionu oporavlja sporim, ali stabilnim tempom, a spoljni rizici su povišeni zbog trgovinskog deficita i slabijeg priliva stranog kapitala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
MMF je ocenio da ključni izazov postaje obuzdavanje inflacije, koja je zbog rasta cena hrane i slabljenja dinara, premašila planirani okvir od izmedju četiri i osam odsto.

Kako se navodi, Narodna banka Srbije (NBS) je primereno pooštrila monetarnu politiku da bi smanjila inflaciju, a biće potrebna i dodatna pooštravanja monetarne politike zbog rasta inflacionih rizika.

Fond je ocenio i da će Srbija morati da uloži napor kako bi budžetski deficit u 2011. godini zadržala na planiranih oko četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog rasta pritisaka da se poveća potrošnja u predizbornom periodu.

Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.