Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija dobila ubrzanje?

Beograd -- Inflacija u Srbiji može da dostigne i 30 odsto ako nastavi sadašnji rast, upozoravaju pojedini ekonomisti.

Iz Ministarstva finansija ponavljaju da će inflacija ove godine biti jednocifrena i da takve procene stručnjaka nemaju osnova. Međutim, Mlađen Kovačević, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, smatra da je inflacija ponovo dobila ubrzanje, na šta ukazuje veliki rast inflacije u protekla dva meseca.

"U decembru je inflacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila 2,4 odsto, a u januara 2,7. To je veća inflacija nego godišnja u zemljama Evropske unije. Ako se tako nastavi, inflacija bi mogla da bude 30 odsto", kaže Kovačević.

Dinkić najavljuje jednocifrenu inflaciju

Ono što Kovačević smatra samo teorijski mogućim, ministar finansija Mlađan Dinkić vidi kao realno, te građanima još obećava jednocifrenu inflaciju. Od proizvoda koje kontroliše Vlada, poskupeće samo lekovi, za osam, i struja, za devet odsto, ali tek 1. jula. "Uz činjenicu da nema poskupljenja, ta dva poskupljenja su donela inflaciju od 0,2 odsto, mi ćemo u drugom kvartalu oboriti inflaciju na 0,3 do 0,5 i doći na jednocifrenu", kaže Dinkić.

Kovačević, ipak, ukazuje da sa poskupljenima nije završeno, da se može očekivati poskupljenje uvoznih proizvoda i da je PDV izgovor kojim će proizvođači i dalje opravdavati povećanje cena. "Činjenica da je prošle godine inflacija bila 13,4 odsto govori dovoljno, a imali smo poljopoprivredu kakva se dešava jednom u 30 godina", kaže Kovačević.

Prosečna plata 20.898 dinara

Dinkić uverava da će čvrst kurs i fiksne plate u javnom sektoru obezbediti da zarade realno ne padaju. Sadašnji pad od 20 odsto Dinkić smatra nerealnim jer su mnoga preduzeća u decembru isplaćivala po jednu i po platu i time veštački podigla prosek.

Prosečna plata u Srbiji u januaru je bila 20.898 dinara i manja je za 18 odsto od prosečne zarade u decembru 2004. Tako je prosečna januarska plata u odnosu na decembarsku u privredi manja je za 14 odsto, a u vanprivredi za 29 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.