Inflacija će probiti planove NBS

Izvor: B92, 07.Mar.2011, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija će "probiti" planove NBS

Beograd -- U 2011. ulazimo sa visokom inflacijom od 11,2 odsto, uz nepovoljne međunarodne trendove rasta cena hrane i energije, navodi se u časopisu Kvartalni monitor.

Saradnici tog časopisa navode da je gornja granica cilja NBS od šest odsto inflacije teško ostvariva.

Visoka nezaposlenost od čak 20 odsto može se smanjiti samo prelaskom na održivi model rasta koji podrazumeva veći izvoz, investicije i štednju, pokazuju analize novog broja tog lista.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenjuju analitičari Kvartalnog monitora – „ispunjenje nerealnih i kratkovidih zahteva za povećanje plata u javnom sektoru, i posledično penzija, bi kroz rast javne potrošnje izvršilo dodatni pritisak na inflaciju i otežalo srednjoročno prilagođavanje".

Eventualne uštede u budžetu trebalo bi iskoristiti za pomoć najugroženijim, čiji se položaj trajno pogoršava visokim rastom cena prehrambenih proizvoda, koji imaju natprosečno učešće u njihovoj potrošnji.

Ekonomska politika u 2011. mora da bude opreznija i konzervativnija nego inače, a izazov je utoliko veći jer je 2011. predizborna godina, navedeno je u saopštenju i ukazano da bi potpisivanje novog ugovora sa MMF-om moglo presudno da pomogne, ocenjuje se u ovom listu.

U 2011. godini očekuje se usvajanje novog Zakona o socijalnoj zaštiti, kojim se značajno menjaju uslovi za sticanje materijalnog obezbedjenja porodice , kao osnovnog instrumenta socijalne pomoći, podseća časopis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.