Inflacija će biti pod kontrolom

Izvor: B92, 08.Jan.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Inflacija će biti pod kontrolom"

Beograd -- Edvard Jakopin, direktor Republičkog zavoda za razvoj, procenjuje da će inflacija u predizbornoj 2011. biti pod kontrolom i da neće preći sedam odsto.

Glavni ekonomski izazovi u 2011. biće nezaposlenost, proizvodnja i izvoz, cene, inflacija i kurs.

Od rešavanja ovih ekonomskih izazova zavisiće svakodnevni život i standard u Srbiji - o tome u intervjuu za B92 govori Edvard Jakopin, direktor Republičkog zavoda za razvoj.

"Prema našim projekcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ova, 2011. godina, imaće neke dve faze. Do kraja prvog kvartala će biti jedna blaga linija iz oktobra prošle godine, i tu smo imali mali zastoj, i to je onaj kakve imaju i jače ekonomije. A od drugog kvartala se primećuje rast, blagi rast, između 3 i 4 odsto", navodi Jakopin.

B92: Kakve su prognoze za inflaciju, strahovanja da bude rekordna nakon 2000. godine?

Jakopin: Mislim da su takve prognoze apsolutno realne. I naše neke projekcije, nezavisno od Narodne banke, govore da će inflacija biti držana pod kontrolom, apsolutno, čak sam ubeđenja da će do kraja godine inflacija biti 6 do 7 odsto. Inflacija se ne može držati direktnim merama, već indirektnim. Znači, sređivanjem tržišta, smanjenjenjem stepena monopolisanosti.

B92: I vi mislite da će država sve to da sredi?

Jakopin: Mislim da u 2011. hoće, zato što je predizborna godina, ako ni zbog čega drugog, sigurno će se inflacija držati pod kontrolom.

B92: Nezaobilazno pitanje već godinama u Srbiji je pitanje kursa. Privrednici ga kalkulišu između 115 i 120 dinara. Kakve su vaše prognoze i ocene?

Jakopin: Mislim da su to realne procene. I u strateškoj viziji države je zacrtan rast, čak i neke banke idu decidno sa tim rastom, 110-115, tako da su to ti neki okviri, tako da će to i tako biti.

B92: Izvoz je do novembra prošle godine porastao za 22 odsto, potom je stagnirao. Imamo li roba za izvoz, jer samo kroz kurs on ne može biti trajno veći? Izvoz je važan za Srbiju jer nas jedino on vodi u bolju ekonomsku situaciju.

Jakopin: Ne možemo robovati tome, samo ćemo imati tekstilnu industriju, mi ne znamo šta će biti za dve ili tri godine, koja će industrija vući, da li će to biti Šik Kopaonik, možda ovi veliki sistemi, na primer Petrohemija, možda kad se restruktuiraju, možda će oni povući. Mi nismo završili drugu fazu tranzicije, privreda nije restruktuirana, kada imamo nerestruktuiran javni sektor, a to mislim na javna preduzeća, dok se ona ekonomski ne disciplinuju, odatle idu sve ekonomske zakonitosti u celom sistemu.

B92: Glavni ekonomski izazovi Srbije u ovoj godini su nezaposlenost, proizvodnja i izvoz, inflacija i cene i nezaobilazni kurs. U poslednje dve i po godine bez posla je ostalo gotovo četvrt miliona ljudi. Ima li rešenja za taj problem, a da to nije politička parola?

Jakopin: Sve vlade, i ova sledeće godine i one kasnije, će se sameravati kroz proces zaposlenosti, odnosno smanjenja stope nezaposlenosti. Mi trenutno imamo više od 700.000 ili kako kaže anketna nezaposlenost, više od 560.000, to je jako veliki broj, i taj socijalni faktor će posebno imati težinu u ovoj 2011. godini. U toj novoj industrijskoj politici Srbije definisano je pet industrijskih sektora. Prva je industrija hrane, više od trećine svega nam je agrokompleks, to je broj jedan. Drugi segment je metalski kompleks, treći je saobraćajna sredstva, četvrti je IKT, i peti je industrija zdravlja.

"Znači, definisano je pet segmenata koji će imati posebne podsticaje. Posebne podsticaje, i tome ćemo stvarati novu privrednu strukturu, em privlačiti strane investitore u te segmente i zapošljavati ljude. Mi se moramo boriti da nam prerađivačka industrija bude više od 15 odsto BDP-a, jer ona nam smiruje celu makroekonomsku jednačinu", rekao je direktor Republičkog zavoda za razvoj za B92.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jakopin: Inflacija do sedam odsto

Izvor: Capital.ba, 08.Jan.2011

BEOGRAD, Edvard Jakopin, direktor Republičkog zavoda za razvoj, procjenjuje da će inflacija u predizbornoj 2011. biti pod kontrolom, i da neće preći sedam odsto. On kaže da će glavni ekonomski izazovi u 2011. biti nezaposlenost, proizvodnja i izvoz, cijene, inflacija i kurs. Od rješavanja ovih...

Nastavak na Capital.ba...

Inflacija u 2011. godini 7%

Izvor: Radio 021, 08.Jan.2011

Inflacija će u predizbornoj, 2011. godini biti pod kontolom i neće preći sedam odsto, izjavio je direktor Republičkog zavoda za razvoj Edvard Jakopin.

Nastavak na Radio 021...

Inflacija u 2011. neće preći sedam odsto

Izvor: S media, 09.Jan.2011, 11:41

Inflacija će u predizbornoj, 2011. godini biti pod kontolom i neće preći sedam odsto, izjavio je direktor Republičkog zavoda za razvoj Edvard Jakopin..."Neke naše projekcije, nezavisno od Narodne banke, govore da će inflacija biti držana pod kontrolom, čak sam ubeđenja da će do kraja godine...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.